• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.08.2021

21:26

TALIBANI IMAJU MILIJARDE ZA RATOVANJE! Evo kako se FINANSIRAJU! /VIDEO/

YoutubePrintscreen

Vesti

TALIBANI IMAJU MILIJARDE ZA RATOVANJE! Evo kako se FINANSIRAJU! /VIDEO/

Podeli vest

Iako su pojedini zvaničnici i analitičari iznenađeni brzim napredovanjem talibana u Avganistanu, to se može objasniti milijardama dolara koje dobijaju sa različitih strana, piše Glas Amerike

Obaveštajne službe navode da nije moguće tačno utvrditi sumu novca koju talibani imaju, ali da su procene da godišnje dobiju ili sakupe između 300 miliona i 1,6 milijardi dolara.

Prema izveštaju UN, većinu novca talibani dobiju od proizvodnje i prodaje opijuma, iznuda i kidnapovanja.

Obaveštajne službe procenjuju da samo od prodaje droge talibani zarade 460 miliona dolara.

Novac dolazi i iz prirodnih resursa u područjima koje talibani drže pod kontrolom, pa su prošle godine od rudarstva prikupili 464 miliona dolara.

Talibanski lideri dobijaju novac i od donatora, nevladinih organizacija i bogataša, navode UN.

Američki zvaničnici tvrde da talibani godinama dobijaju novac, oružje i obuku iz Rusije, a pojedini analitičari kažu da novac stiže i iz Pakistana i Irana.

Bez obzira na količinu sakupljenog novca, pitanje je da li bi ga talibani imali dovoljno da pod kontrolom drže ceo Avganistan.

Prema podacima Svetske banke iz 2018, avganistanska vlada potrošila je 11 milijardi dolara, od čega je 80 odsto novca stiglo kao strana pomoć.

Specijalni predstavnik SAD za Avganistan Zalmaj Kalizad rekao je da Amerika i dalje ima određenu prednost nad talibanima zbog novca koji dolazi kao strana pomoć.

Međutim, analitičar Bil Rođo iz nevladine Fondacije za odbranu demokratije sumnja u to i kaže da talibani ne mare za stranu pomoć, već im je osnovni cilj da vladaju.

I drugi eksperti upozoravaju da, ako talibani na silu preuzmu Avganistan, neće imati problema sa novcem.

- Kao i ostale militantne grupe, i oni će dobiti pristup centralnoj banci, vladinim računima i prihodima od poreza", kaže Metju Levit iz Instituta za Bliski istok i dodaje da bi u tom slučaju "preživeli gubitak strane pomoći".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Spasko

pre 2 godine

bask kao sto su imperijalisti stvorili teroristicki ISIS i nacisticki SS , engleska i americka tajna sluzba je stvorila talibane i omogucila im narko trgovinu a sada te narko mafije dolaze na vlast jer to dogovara Americi i americke sluzbe su napravile dogovor sa narko mafijom , amerika je Afganistan ostavila u haosu i sada ce te narko kartele i talibane da dovede na vlast i da ih koncentrise , manipulise , i mobilise kao islamske naciste protiv Rusije a istovremeno sve vise islamista ulazi u Evropu i sa evropskim nacistima ce biti mobilisani za napad na Rusiju , a kao sto vidimo opet stari poznati film u igri , amerikanci isti scenario koktel kombinaciju hrvatskih nacista i sarajevskih islamskih terorista akumuliraju za napad na Republiku Srpsku i Srbiju . Rimskosolomonska imperijalna posla i duhovno naivne islamske i katolicke robot ovce kojima upravlja robovlasnicko oligarhijska Amerika, Engleska , Saudijska Arabija , Izrael i Vatikan .

boky

pre 2 godine

ovaj ameriucki olos misli da je svima stalo do love i pljacke kao njima. talibani pregazili vojsku u koju su ulozili milijarde za 5 dana. beze kao iz vijetnama. beste pete da vas ne ukenjam" to je stil hrabrih amera.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija