• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.08.2021

23:47

AMERIKANCI OMETAJU EVAKUACIJU! Borelj priznao da je NEMOGUĆE SPASITI sve saradnike do 31. decembra!

Vesti

AMERIKANCI OMETAJU EVAKUACIJU! Borelj priznao da je NEMOGUĆE SPASITI sve saradnike do 31. decembra!

Podeli vest

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je danas da je nemoguće evakuisati do 31. avgusta sve Avganistance koji su sarađivali sa zapadnim vlastima i izrazio žaljenje zbog toga što bezbednosne mere koje su SAD uvele na aerodromu u Kabulu ometaju evakuaciju

Američka administracija odredila je 31. avgust kao datum za konačno povlačenje svojih snaga iz Avganistana i planira da evakuiše više od 30.000 Amerikanaca i avganistanskih civila, ali Borelj smatra da je to "matematički nemoguće".

- Koliko znam, Amerikanci nisu rekli da će ostati posle tog roka. Ali možda će promeniti mišljenje - naveo je Borelj u telefonskom razgovoru za Frans pres.

Ukazao je da postoji problem u pristupu aerodromu.

- Mere kontrole i bezbednosti koje sprovode Amerikanci veoma su stroge. Žalili smo se. Molili smo ih da budu popustljiviji. Ne uspevamo da obezbedimo prolazak našim saradnicima - priznao je Borelj, preneo je Indeks.

Samo delegacija EU, kako dodaje Index, ima oko 400 avganistanskih saradnika i članova njihovih porodica, a iako je obećana njihova evakuacija, do danas je u Španiju stiglo samo 150 ljudi.

- To su aktivni saradnici. Ali broj Avganistanaca koji su u ovih 20 godina radili s nama je mnogo veći - istakao je Borelj.

Foto: Tanjug/AP

Šef evropske diplomatije objasnio je da Kabul ima dva aerodroma.

- Civilni je u rukama talibana i avioni odande ne poleću. Amerikanci kontrolišu vojni aerodrom. U avion puštaju ljude koji su na pisti. U avionu koji je danas stigao u Madrid, trećina putnika su Amerikanci - rekao je Borelj.

Upozorio je i da ako Amerikanci odu, Evropljani nemaju vojnih kapaciteta da bi mogli da zauzmu i obezbede vojni aerodrom.

Borelj smatra da će u tom slučaju talibani preuzeti kontrolu nad tim aerodromom.

Ocenio je i da mora da se razgovara sa talibanioma.

- Ako želite da izvučete svoje osoblje morate da razgovarate sa talibanima. Svi žele da se dogovore s talibanima. Imamo kontakte s njima, ali ne s vođama - rekao je Borelj.

On je naglasio da razgovarati sa talibanima ne znači i priznati ih kao vlast u Avganistanu.

- Ali biće nemoguće izvući iz Kabula sve Avganistance kojima treba zaštita. To je nemoguće. To je nezamislivo. Ne treba izmišljati. Postoje prioriteti. Želimo da izvučemo naše državljane i avganistanske saradnike - poručio je Borelj.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 2 godine

tako prolazi svako ko saradjuje sa Amerikancima,tako ce zuta patka do odpatka

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija