• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

29.08.2021

20:52

OD CIFRE NJENE PENZIJE ZABOLEĆE VAS GLAVA!  Evo o čemu će Angela Merkel razmišljati i čime će se baviti kada sa povuče sa političke scene...

Vesti

OD CIFRE NJENE PENZIJE ZABOLEĆE VAS GLAVA! Evo o čemu će Angela Merkel razmišljati i čime će se baviti kada sa povuče sa političke scene...

Podeli vest

Punih šesnaest godina na mestu kancelara, došlo je vreme da Angela Merkel uskoro ide u političku penziju, a kako piše Dojče vele svakog meseca će dobijati oko 15.000 evra i imaće gomilu slobodnog vremena, osim ako ne započne novu karijeru

Za manje od mesec dana u Nemačkoj se održavaju parlamentarni izbori, ali za Merkel politička karijera neće biti gotova u večernjim satima te nedelje, nakon što budu objavljeni prvi rezultati, jer ona ostaje u Kancelarskom uredu i nastavlja da vodi poslove do formiranja novog kabineta.

U proseku, proteklih nekoliko decenija, savezni kancelar je sa novim kabinetom zakletvu polagao pet-šest sedmica nakon izbora, međutim prošli put, posle izbora 2017. godine, Nemačka je pet i po meseci čekala na novu vladu.

Zbog toga je, navodi se moguće da Angela Merkel pretekne i svog političkog mentora Helmuta Kola, koji je još najdugovečniji posleratni kancelar i koji je na dužnosti proveo 5.870 dana.

 

Foto: Tanjug/AP


Taj rekord bi Merkel oborila ako bi ostala na funkciji do 17. decembra ove godine.

U julu, tokom posete Vašingtonu, Merkel su pitali kako zamišlja penzionerske dane, na šta je ona odgovorila da će se najpre odmoriti i da neće prihvatati nikakve pozive.

Foto: AP/Tanjug


Prvo će morati da spozna da će njene obaveze sada obavljati neko drugi, rekla je Merkel i dodala "Mislim da će mi se to jako svideti".

Želi da razmisli šta je stvarno zanima


S puno slobodnog vremena, Merkel po sopstvenim navodima želi da razmisli šta je "stvarno zanima", a kako kaže, za razmišljanje o tom pitanju u proteklih 16 godina nije imala puno vremena.

- A nakon toga ću možda pokušati da malo čitam, i onda će mi kapci pasti od umora, onda ću malo odspavati - rekla je tada Merkel.

Foto: Tanjug/AP


Angela Merkel je u junu proslavila 67. rođendan, što je ionako vreme za penziju. Za razliku od brojnih penzionera u Nemačkoj, Merkel neće imati finansijskih briga.

Mesečno zaradi više od 35.000 evra



Merkel kao kancelarka mesečno zarađuje 25.000 evra, a dobija i više od 10.000 na ime mandata poslanice.

Kada prestane da radi, najpre će tri meseca primati punu platu, a onda najviše 21 mesec polovinu te svote.

Što se tiče visine penzije, nadležne službe uzimaju u obzir razne aktivnosti - kao kancelarke, ranije ministarke, poslanice, a taj dugi staž u politici bi trebalo da joj obezbedi odličnu penziju od petnaestak hiljada evra mesečno.

Foto: Tanjug/AP



Osim toga, ona do kraja života ima pravo na službeno vozilo sa vozačem i lično obezbeđenje.

U prostorijama Bundestaga će dobiti i jednu kancelariju, poreski obveznici će finansirati i šefa te kancelarije, dvoje zaposlenih i jedno asistentsko mesto. To je tradicija u Nemačkoj, ono na šta zakonski imaju pravo bivši šefovi vlade.

Diskrecija obavezna


Svi bivši članovi vlade su zakonski obavezani na diskreciju, ali su rado viđeni u korporacijama, kao savetnici, a i zbog sjajnih političkih kontakata.


U međuvremenu je zakonski regulisano da bivši članovi vlade pre "transfera" u privredne vode moraju najpre da pitaju Kancleramt u Berlinu hoće li novom aktivnošću "ugroziti javni interes" - oko tog pitanja Vladu savetuje etička komisija, koja može da predloži i "prelazni rok" u trajanju do 18 meseci.

Kako se navodi Merkel za sada nije rekla ništa o tome da li planira da preuzme neki novi posao ili neku počasnu, volontersku dužnost i dodaje da će ona verovatno još neko vreme ostati u Berlinu.
 

Foto: Reuters

 

Superug Angele Merkel, je profesor kvantne mehanike Joahim Zauer, i on još uvek ne razmišlja o penziji.

Na berlinskom Univerzitetu "Humbolt" njen suprug ima status profesora emeritusa, ali je produžio ugovor na poziciji starijeg istraživača do 2022. godine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 2 godine

To nije ni pola plate direktora Srbijagasa. Na pitanje da li je tačno da mesečno prima 30.000 odgovorio je da prima mnogo, mnogo više.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija