• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

30.08.2021

18:06

SVAKIH 16 DANA POJAVLJUJE SE MISTERIOZNI SIGNAL IZ SVEMIRA... Evo šta kažu naučnici

Vesti

SVAKIH 16 DANA POJAVLJUJE SE MISTERIOZNI SIGNAL IZ SVEMIRA... Evo šta kažu naučnici

Podeli vest

Misteriozan signal FRB 20180916B već duže vreme se ponavlja na svakih 16.35 dana. Dosadašnji modeli ukazali su da je on najvjerojatnije rezultat interakcija među zvezdama koje su u bliskoj orbiti, međutim nove detekcije ukazuju na to da njegov uzrok ne može biti binarni sistem ovakvog tipa

Brza provala radiotalasa su jedna od najfascinantnijih misterija u kosmosu. Izuzetno su snažni, neki oslobađaju više energije od 500 miliona Sunca, a traju manje od treptaja oka.

Najvažnija karakteristika ovih signala jeste to da su ti signali kratkotrajni i nepredvidivi. Obično se pojave iznenada i to na nekom delu neba i traju tek nekoliko milisekundi. Ponavljajući signali, dakle kada se ne radi samo o jednom intervalu, već o više uzastopnih, vrlo su retki i privlače pažnju naučnika.

Ono što je još fascinantnije, jeste fenomen od ponavljajućih signala FRB su oni koji se ponavljaju u pravilnim razmacima, svakih nekoliko dana ili meseci, kao da su usklađeni s nekim nevidljivim svemirskim satom.


- Očekivali smo da će snažni zvezdani vetrovi, pratnje izvora signala FRB-a, ispuštati većinom plavu, kratkotalasnu radiosvetlost. Crveni radiotalasi s dugim talasnim dužinama trebalo je da budu u većoj meri ili u potpunosti blokirani - rekla je astrofizičarka Univerziteta u Amsterdamu Ines Pastor-Maracuela.


- Postojeći modeli binarnih vetrova predviđali su da će biti u samo ili u većinom plavoj boji. Ali dva dana smo videli plave boje, a zatim su usledila tri dana s većinom crvenim radiorafalima. To je isključilo objašnjenje originalnog modela - mora da se radi o nečemu drugome - dodala je.

 

Foto: Pixabay

Prošle godine, naučnici su otkrili veliki trag o tome šta bi moglo da uzrokuje FRB talase. Ustanovili su da je jedan od njih uzrokovao magnetar, vrsta neutronske zvezde s izrazito snažnim magnetskim poljem, piše Science Alert.


Ipak, to ne mora da znači da je ova misterija u potpunosti rešena. Na primer, još uvek nije jasno zašto se neki FRB talasi ponavljaju, a drugi ipak ne. Ono što nije jasno zašto su FRB-ovi koji se ponavljaju u pravilnim razmacima tako retka pojava


Što onda uzrokuje FRB 20180916B?


Ako se kao uzrok FRB 20180916B isključi binarni sistem, što onda uzrokuje njegovu periodičnost?
Prema jednom objašnjenju, signal bi mogao nastati zbog objekta poput rotirajućeg magnetara ili pulsara. Međutim, stručnjaci su smatrali da to nije najbolje rešenje jer se oni obično ne rotiraju tako sporo.

Foto: Robert Gendler


- Neučestali, sporo rotirajući magnetar je sada najbolje objašnjenje za ono što smo otkrili - istakla je Maracuelova, napominjući da je to samo jedna od mogućih opcija za pojavu koja još uvek nije u potpunosti razjašnjena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod
Politika

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

23.04.2024

11:56

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija