• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Glas Amerike

01.09.2021

16:41

U SAD DONET NAJRADIKALNIJI ZAKON O ABORTUSU! Nema ga ni u jednoj drugoj državi, a evo do kada će žene moći najkasnije da prekinu trudnoću...

Vesti

U SAD DONET NAJRADIKALNIJI ZAKON O ABORTUSU! Nema ga ni u jednoj drugoj državi, a evo do kada će žene moći najkasnije da prekinu trudnoću...

Podeli vest

Na snagu je stupio najradikalniji zakon o abortusu u Americi, i to uprkos pokušajimaU da se blokira

U Teksasu je stupila na snagu zabrana abortusa posle šeste nedelje trudnoće. Ovaj oštar zakon su pred Vrhovnim sudom pokušale da obore organizacije koje se bore za pravo na abortus, ali najviši sud u Americi odbio je taj zahtev.

Organizacije koje se bore za pravo na abortus kažu da se od 85 do 90 odsto intervencija obavi posle šeste nedelje trudnoće, što će praktično značiti da će mnoge klinike morati da se zatvore.

 

Foto: Printscreeen

Ovakav vid zabrana nije donet ni u jednoj državi od 1973. godine, kada je Vrhovni sud dozvolio pravo na abortus u slučaju Ro protiv Vejda.

Zakon u Teksasu koji je potpisao guverner 19. maja i on se do sada se nije primenjivao jer je osporavan pred sudovima. Osim što zabranjuje abortus posle šeste nedelje, ovaj zakon daje mogućnost građanima da tuže klinike koje ga ne poštuju, a zauzvrat mogu na sudu da dobiju do 10.000 dolara.

Princip "otkucaja srca" bebe

 

Teksas je među republikanskim državama koje su zabranile abortus po principu "otkucaja srca" bebe, odnosno zabranile su da se abortus obavi nakon što se uoči srčana aktivnost fetusa, a to se često desi i pre nego što žena shvati da je trudna.

Međutim, sudovi su zabranili primenu takvih zabrana, a o nekima, poput zahteva države Misisipi da se preinači presuda Ro protiv Vejda i zabrani abortus posle 15 nedelje trudnoće - Vrhovni sud tek treba da se izjasni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija