• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

01.09.2021

23:00

SASTANAK ZELENSKOG I BAJDENA! Glavne teme "ruska okupacija Krima" i Severni tok 2!

AP/Photo

Vesti

SASTANAK ZELENSKOG I BAJDENA! Glavne teme "ruska okupacija Krima" i Severni tok 2!

Podeli vest

Predsednik Amerike DŽozef Bajden primio je u Beloj kući predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, a kako prenose mediji, ukrajinski lider je rekao da želi da sa sagovornikom razmotri situaciju u Donbasu, „rusku okupaciju Krima“ i bezbednost u Crnom i Azovskom moru

Istovremeno, dve zemlje su usvojile zajedničku izjavu u kojoj se navodi da će nastaviti da istupaju protiv projekta gasovoda „Severni tok 2“i da ga tretiraju kao pretnju evropskoj energetskoj bezbednosti.

- SAD su naš strateški partner i podržavaju naš suverenitet i teritorijalnu celovitost - rekao je Zelenski na početku sastanka s Bajdenom.

Američki predsednik je rekao da će sa gostom iz Ukrajine razgovarati o merama za podršku Ukrajini u cilju njene pune evrointegracije.

- Amerika ostaje privržena suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine suočene sa ruskom agresijom i podržava napore Ukrajine u pravcu evrointegracija - istakao je on.

Foto: AP/Photo

Vladimir Zelenski

Istovremeno, na sajtu predsednika Ukrajine objavljen je tekst zajedničke izjave u vezi sa strateškim partnerstvom dve zemlje u kojem se, između ostalog, navodi da će Amerika nastaviti da sarađuje sa Ukrajinom "kako bi Rusija bila pozvana na odgovornost za agresiju".

Kada je reč o „Severnom toku 2“ ističe se da Sjedinjene Države nameravaju da nastave primenu mera koje predviđa zakonodavstvo i energetska diplomatija s ciljem da se očuva uloga Ukrajine kao tranzitne zemlje za ruski gas i da se osiguraju isporuke gasa Ukrajini u prelaznom periodu. Takođe cilj je da se Kremlj onemogući da koristi energetiku kao geopolitičko oružje.

Zelenski je juče počeo posetu Americi. Pre Bajdena on se sastao sa američkom ministarkom enegretike DŽenifer Grenholm, kao i američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija