• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

02.09.2021

23:00

Marti Ahtisari, bivši predsednik Finske i nekadašnji izaslanik UN za KiM BOLUJE od Alchajmerove bolesti

Vesti

Marti Ahtisari, bivši predsednik Finske i nekadašnji izaslanik UN za KiM BOLUJE od Alchajmerove bolesti

Podeli vest

Bivši predsednik Finske, nekadašnji specijalni izaslanik UN za status KiM i dobitnik Nobelove nagrade za mir Marti Ahtisari boluje od Alcajmerove bolesti i povukao se iz svih javnih aktivnosti, saopštio je danas kabinet finskog predsednika Saulija Niniste

U saopštenju se navodi da Ahtisari, koji je bio predsednik Finske od 1994. do 2000. godine, ima pomoć za svakodnevni život kod kuće, ali i povremeno provodi periode lečenja u domu za negu, zbog uznapredovalog stanja bolesti, preneo je AP.

Kao učitelj u osnovnoj školi, koji je postao diplomata, Ahtisari je decenijama radio kao diplomata i mirovni posrednik za finsku vladu i Ujedinjene nacije, a za svoj rad na rešavanju međunarodnih sukoba dobio je Nobelovu nagradu za mir 2008. godine.

Kako navodi AP, Ahtisari koji je bio i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova i Metohije i, kako navodi američka agencija, pomogao je u "postizanju mirovnog sporazuma pri povlačenju srpskih snaga sa Kosova".

Njegov plan iz 2007. godine kako se smatra, a odnosi se na satatus KiM, iako ga nije prihvatio Savet bezbednosti UN i Srbija, postao osnova za proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova 2008.

Odstupio je sa mesta predsednika CMI krajem 2017. godine i od tada je u penziji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SRBIN

pre 2 godine

Gnjida i vucibatina ..kada se sada ovako ziv raspada onda zna sta ga ceka TAMO gdje ce uskoro ...otrov od stvorenja.

Milan

pre 1 godinu

Treba li da budem tužan zbog ovog? Baš me briga da li je neka belosvetska bitanga bolesna, ne znam zašto nas obaveštavate o ovakvim stvorovima.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija