• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

08.09.2021

13:10

NAJSMRTONOSNIJI TENK NA SVETU! Rusija testira T-90 "Proriv" koji - VIDI I IZA HORIZONTA! /VIDEO/

Vesti

NAJSMRTONOSNIJI TENK NA SVETU! Rusija testira T-90 "Proriv" koji - VIDI I IZA HORIZONTA! /VIDEO/

Podeli vest

Prvi primerak najnovijeg ruskog tenka T-90M „Proriv“ sa dopunskim kompletom optičko-elektronskog sistema biće uskoro testiran na vojnim vežbama, saopštili su u ruskoj vojnoj industriji

Na forumu „Armija-2021“ predstavljen je tenk koji poseduje termovizijski uređaj za osmatranje sa TV kanalom, laserski daljinomer na jarbolu, kao i modul na kojem će se prikazivati informacije.

Uređaj se nalaziti na jarbolu na visini od oko tri metra. Sistem omogućava da se primeti i raspozna čovek na četiri kilometra, tenk sa boka na osam kilometara i da se vrši telemetrija (tehnologija daljinskog merenja i prenosa informacija sa udaljene lokacije) na osam kilometara, što je dovoljno za osmatranje.

Dopunski komplet na tenku će omogućiti da se prati, pronalazi, raspoznaje i da se na daljinu izmere koordinate objekta.

Ova tehnologija je već poznata, ali je prvi put primenjena na tenku.

Posle testiranja biće doneta odluka o serijskoj proizvodnji za vojsku Rusije.

Prvi modernizovani tenkovi T-90M su počeli da se koriste u vojsci u proleće 2020. godine. Na forumu „Armija-2021“ Ministarstvo odbrane Rusije i koncern „Uralvagonzavod“ (ulazi u sastav državne korporacije „Rosteh“) su potpisali ugovor za isporuku još jedne partije tenkova T-90M „Proriv“, kao i za modernizaciju T-90 na nivo T-90M.

Tenk T-90M je dobio novi toranj i moćniji motor od 1.130 konjskih snaga. „Proriv“ ima i top kalibra 125 milimetara koji omogućava da se koristi nova moćna municija, kao i navođene rakete koje mogu da unište neprijateljske tenkove na udaljenosti do pet kilometara.

Novi višekanalni nišan omogućava primenu naoružanja u bilo koje doba dana. Pored toga, moguća je razmena informacija sa drugim tenkovima u realnom vremenu, što je ujedno i glavna osobina modernizovanog tenka.

Tenk T-90M ima poseban premaz koji sprečava klizanje, isti premaz se koristi i na najnovijim tenkovima T-14 „Armata“.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija