• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

14.09.2021

09:01

Pronađite ovu zemlju na karti sveta! Njeno pravo ime je AOTEAROA TE REO MAORI!

Vesti

Pronađite ovu zemlju na karti sveta! Njeno pravo ime je AOTEAROA TE REO MAORI!

Podeli vest

Ukoliko ste imali poteškoća da je prionađete, verovatno će vam više značiti informacija da je njen današnji naziv Novi Zeland

Novozelandska partija starosedelaca Maora pokrenula je peticiju za promenu imena zemlje u Aotearoa te reo Maori, zahtevajući da se vrate sve originalne maorske odrednice u narednih pet godina.

- Davno je prošlo vreme da se Te Reo Maori vrati na mesto koje mu pripada i da se obnovi prvi službeni jezik ove zemlje. Mi smo polinezijska zemlja - mi smo Aotearoa i to je ime koje će ujediniti, a ne deliti našu zemlju. Novi Zeland je holandsko ime, a ne maorsko - poručili su čelnici maorske partije Raviri Vaititi i Debie Ngareva-Paker u saopštenju kojim je pokrenuta peticija, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Peticija takođe poziva vladu da u narednih pet godina „identifikuje i zvanično vrati originalne nazive Te Reo Maori za sve gradove i mesta širom zemlje“ i okonča proces do 2026. godine.

Iz Te Pati Maorida su podsetili da su brojne vlade, jedna za drugom, „nametale kolonijalni program u obrazovni sistem“ što je dovelo do rasprostranjenog gubitka maorskog jezika i ukazuju da samo 20 odsto građana tečno govori maorski jezik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija