• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

15.09.2021

09:58

Tužilac optužio premijera da je saučesnik u ubistvu predsednika Haitija!

Tanjug/AP

Vesti

Tužilac optužio premijera da je saučesnik u ubistvu predsednika Haitija!

Podeli vest

Državni tužilac haićanske prestonice Port-o-Prensa, samo nekoliko sati pre smene, zatražio je od suda da optuži premijera Arijela Enrija za saučesništvo u svirepom ubistvu predsednika Žovenela Moiza i zabrani mu da napusti zemlju, tvrdeći da tužilaštvo poseduje dovoljno dokaza da podigne direktnu optužnicu

Ovaj zahtev kasnije smenjenog tužioca mogao bi da dodatno destabilizuje Haiti koji se posle atentata na predsednika našao i na udaru snažnog, razornog zemljotresa, prenosi AP.

Tužilac Bed-Ford Klod uputio je sudu ovaj zahtev i istovremeno pozvao premijera Enrija, koji ga je smenio sa položaja, da dođe u tužilaštvo i objasni zbog čega je samo nekoliko sati nakon atentata dva puta razgovarao sa glavnoosumnjičenim za ubistvo predsednika Žovenela Moiza.

- Imamo dovoljno kompromitujućih elemenata da protiv Enrija podignemo direktnu optužnicu - poručio je tužilac Klod neposredno pre nego što će biti smenjen sa položaja.

Foto: AP Photo/Joseph Odelyn

Premijer Haitija Anri (u sredini) ispred fotografije ubijenog predsednika Moiza


Portparol premijera Enrija nije odgovorio na molbu izveštača AP da prokomentariše navode tužioca.

Nije jasno da li Klodova smena ima ikakvog uticaja na tok celog slučaja i da li je tužilac smenjen pre nego što je podneo zahtev sudiji.

 

Posedujemo dokaze da je premijer bio na direktnoj vezi sa ubicama


AP je imao uvid u pismo u kojem u ponedeljak premijer Enri poručio tužiocu Klodu da je otpušten zbog "ozbiljne administrativne greške" ne navodeći o kojoj grešci je reč.

Smenjeni tužilac Klod tvrdi da je premijer Enri uputio sporne, inkriminišuće telefonske pozive u 04:03 i 04:20 ujutro 7. jula i dodaje da dokazi nedvosmisleno potvrđuju da se glavnoosumnjičeni Žozef Badio u to vreme nalazio u blizini predsedničke rezidencije.

U dokumentu od dve stranice, smenjeni tužilac tvrdi da su pozivi trajali ukupno sedam minuta i da je Enri u to vreme bio u hotelu Montana u Port-o-Prensu.

Ministar pravde Rokfeler Vinsent naredio je šefu nacionalne policije Haitija da pojača obežbeđenje oko tužioca Kloda jer je u posljednjih pet dana primao "ozbiljne i uznemirujuće" pretnje.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija