• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

16.09.2021

10:52 >> 11:05

PEKING BESAN, AUSTRALIJA DOBIJA NUKLEARNU PODMORNICU! Nastavak hladnog rata protiv Kine, dokle više?

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

PEKING BESAN, AUSTRALIJA DOBIJA NUKLEARNU PODMORNICU! Nastavak hladnog rata protiv Kine, dokle više?

Podeli vest

Ambasada Kine u Vašingtonu oštro je reagovala na potpisivanje trilateralnog bezbednosnog pakta između SAD, Velike Britanije i Australije kojim je predviđeno da Australija dobije podmornicu na nuklearni pogon i poručila tim zemljama da se "oslobode mentaliteta Hladnog rata i ideoloških predrasuda"

- Trilateralno bezbednosno partnerstvo, nazvano AUKUS, zvanično postoji od danas, nakon što su lideri SAD, Velike Britanije i Australije održali zajedničku konferenciju putem video linka, a ovim sporazumom se predviđa i da Australija dobije podmornicu na nuklearni pogon - preneo je "Gardijan".

To je izazvalo jaku političku reakciju u Australiji, Velikoj Britaniji, ali i Francuskoj, čiji je postojeći dogovor od 90 milijardi dolara sa Australijom iznenada prekinut.

Iako nijedan od lidera trilateralnog pakta nije spomenuo Kinu, pakt mnogi vide kao odgovor na "ekspanionizam i agresiju Pekinga" u Južnom kineskom moru i prema Tajvanu, dodaje britanski list.

Američki predsednik Džo Bajden govorio je o potrebi da se "održi slobodan i otvoren Info-pacifik", i da se reši trenutna strateška ekološka situacija tog regiona".

Portparol kineske ambasade Liju Pengju izjavio je da države "ne bi trebalo da prave zatvorene blokove koji imaju za cilj da ciljaju ili nanose štetu interesima treće strane".

- Konkretno, trebalo bi da se oslobode mentaliteta Hladnog rata i ideoloških predrasuda - dodao je.

Profesor za međunarodne odnose na univerzitetu Renmin u Kini rekao je da se ovde "nesumnjivo" radi o suprotstavljanju Kini, usled najnižih nivoa dijaloga između Pekinga i tri države.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija