• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Beta

16.09.2021

11:43

OGLASIO SE ŠEF AMERIČKE VOJSKE! Ovo je istina o najvećoj intrigi koja potresa SAD... Bajden nema razloga da mu ne veruje?

Vesti

OGLASIO SE ŠEF AMERIČKE VOJSKE! Ovo je istina o najvećoj intrigi koja potresa SAD... Bajden nema razloga da mu ne veruje?

Podeli vest

General Mark Mili negirao je da je prekoračio svoja ovlašćenja time što je telefonirao svom kineskom kolegi na kraju mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa

- Njegovi pozivi Kinezima i drugima u oktobru i januaru bili su u skladu sa njegovim dužnostima i odgovornostima i sastojali su se u tome da se prenesu uveravanja radi održanja strateške stabilnosti - izjavio je portparol generalštaba, pukovnik Dejv Batler u saopštenju.

Predsednik SAD izjavio je da ima veliko poverenje u generala Milija, dok su republikanski članovi Kongresa tražili da se on smeni.

Mili je u centru polemike nakon što su dva novinara Vašington posta Bob Vudvord i Robert Koste otkrila o njegovim kontaktima sa kineskim kolegama pre i posle poslednjih predsedničkih izbora zbog zabrinutosti oko mentalnog zdravlja Donalda Trampa.

U delu "Peril", koje će izaći narednih dana, novinari tvrde da je generaln Mili dva puta telefonirao svom kineskom kolegi, generalu Liju Zuočengu, kako bi ga uverio da Amerika neće iznenada napasti Kinu i da mu da dokaz o stabilnosti SAD.

Foto: AP/Tanjug

Džo Bajden

Ti pozivi su obavljeni 30. oktobra, neposredno pre američkih predsedničkih izbora i 8. januara dva dana nakon napada pristalica Donalda Trampa na zgradu američkog Kongresa.

Demanti

Portparol generalštaba demantovao je da su ti pozivi obavljeni u tajnosti. Svi pozivi načelnika generalštaba, uključujući ta dva, se slušaju, koordinišu i prenose u ministarstvu odbrane i ostatku vlade, objasnio je on.

Foto: Reuters

Donald Tramp

Takodje je potvrdio da je general Mili okupio generalštab posle napada Trampovih pristalica na Kongres u januaru kako bi podvukao da ukoliko bi odlazeći predsednik države naredio nuklearni napad, prethodno bi trebalo njega da informiše o tome. 

- Sastanak o protokolu oko nuklearnog oružja namenjen je da podseti vodje Pentagona o priznatim i solidnim procedurama u svetlu izveštaja medija o tom pitanju -  izjavio je portparol i osvrnuo se na izjavu predsednice Predstavničkog doma američkog kongresa Nensi Pelosi.

Pelosi je otkrila da je telefonirala generalu Miliju da se uveri da Donald Tramp, koga je ocenila "neuravnoteženim", ne može da upotrebi nuklearne kodove.

Foto: Tanjug/AP

Nensi Pelosi

- General Mili nastavlja da deluje u skladu sa ovlašćenjima i pravnoj tradiciji civilne kontrole vojske i u poštovanju svoje zakletve da će poštovati ustav - rekao je portparol.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila je danas da predsednik Bajden ne strahuje od zloupotrebe vlasti od strane vojske.

Foto: Printscreen/Twitter/Forbes

Džen Psaki

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija