• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

19.09.2021

12:35

Velika potražnja za radnicima u SAD, stopa nezaposlenosti pala na 5 posto, ali ima jedno ali

AP/Tanjug

Vesti

Velika potražnja za radnicima u SAD, stopa nezaposlenosti pala na 5 posto, ali ima jedno ali

Podeli vest

Milioni Amerikanaca ostali su bez posla na početku pandemije korona virusa i sada nailaze na veliku ponudu radnih mesta, ali zbog širenja delta soja, ne žure da se vrate na posao, a nekima je i isplativije da sede kod kuće

U Šarlotu, Severnoj Karolini, kao i u mnogim delovima Sjedinjenih Američkih Država, vlasnici lokala ne mogu da nađu dovoljno radnika.

Oglasi za posao nalaze se svuda po gradu, a lokalna stopa nezaposlenosti pala je sa 14 na 5 odsto.

- Ovde ima posla. Naš restoran je stalno pun i dobro zarađujemo, ali nemamo dovoljno radnika - kaže menadžer picerije Briks Letr Rotertold, prenosi Glas Amerike.

Ekonomista Metju Mezgar kaže za Glas Amerike da je federalna novčana pomoć veća od plate koju su neki radnici zarađivali pre pandemije.

- I sa tom visokom kompenzacijom, ljudi nisu voljni da se vrate na posao i zarađuju manje od pomoći - rekao je Mezgar.

Dok drugi, sa druge strane, kažu da ne žele da se vrate na posao zbog bliskog kontakta koji bi imali sa ljudima, u momentu kada od korona virusa u SAD dnevno umire više od 1.500 ljudi.

 

Mnoge škole i dalje ne rade, a u vrtićima nema mesta



Velika prepreka povratku na posao je i to što mnogi ne mogu da priušte da im neko čuva decu, a to je eskaliralo kada su zbog virusa zatvorene škole, a što bi delimično moglo da bude rešeno kada se škole ponovo otvore, ali to nije slučaj sa vrtićima koji nemaju dovoljno osoblja.

Kako bi podstakla ljude da se vrate na posao, Bajdenova administracija najavljuje subvencije za brigu o deci koje su predviđene zakonom o infrastrukturi i socijalnoj pomoći vrednom 3,5 triliona dolara.

Na nedavno održanom sajmu zapošljavanja u Virdžiniji, mnogi su se raspitivali za veće plate, ali i za zdravstveno i penziono osiguranje.

Predsednik sindikata zaposlenih na aerodromu u Šarlogu, Vilijam Volc, kaže da je radnicima potrebno da se povećaju plate na najmanje 17 dolara na sat, sa sadašnjeg minimalca od 7,25 dolara.

Kako se navodi, mnogi poslodavci su i povećali satnice, dok ekonomisti kažu da će, osim povećanja plata, ključna biti i kreativnost poslodavaca, kao i da će morati da modifikuju neka radna mesta kako bi pronašli dovoljno radne snage.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija