• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.09.2021

16:29

SVET UŽASNUT MASAKROM na Farskim ostrvima! Vlada MORA da preispita propise koji predstavljaju tradiciju

Vesti

SVET UŽASNUT MASAKROM na Farskim ostrvima! Vlada MORA da preispita propise koji predstavljaju tradiciju

Podeli vest

Masakr 1.428 belih delfina koji se dogodio prošle nedelje na Farskim ostrvima užasnuo je i šokirao međunarodnu zajednicu i naterao premijera da preispita zvaničan stav prema lovu na delfine koji je stanovnicima ovih ostrva "tradicija"

Lov na kitove je drevni, i on je jednostavno integralni deo farske kulture. Međutim, delfini imaju drugačiju ulogu u društvu, a lov na atlantskog belobokog delfina, kako navodi vlada Farskih ostrva nije deo farske tradicije u istoj meri i ne deli isti kulturni legitimitet.

Javnost je negodovoala nakon što je ogromno jato delfina pobijeno, i pokrenula se raspravao tome da li bi trebalo zabraniti lov na delfine.

Saopštenje vlade jeste da će sada morati da se preispitaju propisi o lovu na delfine.

Prošlonedeljni masakr delfina bio je krvaviji nego inače, iz razloga jer je jato bilo tri puta veće od od drugog najvećeg, zbog čega su delfini uterani u zaliv i ubijani u plićaku.

Odluka vlade

 

- Uzimamo ovaj slučaj veoma ozbiljno. Iako se svi ti lovovi smatraju održivima, pažljivo ćemo pratiti lov na delfine i koju ulogu treba da imaju u farskom društvu. Vlada je odlučila da započne evaluaciju pravila lova na atlantske beloboke delfin - izjavio je premijer Bardur a Steig Nilsen.

Farska ostrva imaju 53.000 stanovnika, gde više od 83 posto njih još uvek podržava ubijanje kitova pilota, koji su podvrsta delfina. Prema anketi koju je početkom sedmice objavila lokalna televizija, 53 odsto ostrvljana se protivi ubijanju belobokih delfina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija