• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.09.2021

07:21

ČETRNAEST NATO PRESTONICA NA METI ISKANDERA, RUSIJA FORMIRA NOVE KOMBINOVANE ARMIJE?! Vojni stručnjak objasnio šta se krije iza pisanja kineskih medija!

Vesti

ČETRNAEST NATO PRESTONICA NA METI ISKANDERA, RUSIJA FORMIRA NOVE KOMBINOVANE ARMIJE?! Vojni stručnjak objasnio šta se krije iza pisanja kineskih medija!

Podeli vest

U kineskim medijima pojavile su se izveštaji o "prekomernoj proizvodnji" ruskih operativno-taktičkih kompleksa Iskander-M i planovima za stvaranje novih armija, kao i da će njihov zadatak biti da na meti drže prestonice zemalja NATO. Vojni komentator ruske Gazete, Mihail Hodarenok, objasnio je koliko su ove pretnje stvarne

Kineski portal "KK-Tencent" preneo je vest da je Rusija navodno naciljala raketama Iskander-M 14 prestonica NATO zemalja. U slučaju napada, kompleksi bi pogodili sve ciljeve u roku od deset minuta.

- U poređenju sa drugim raketnim sistemima, Iskander-M ne zahteva obaveznu satelitsku podršku. Potrebne su mu samo informacije koje su već unete u kontrolnu jedinicu kako bi analizirao i utvrdio položaj i pogodio metu u vrlo kratkom roku. Lanser postavljen na vozilu može se brzo sakriti u roku od nekoliko minuta nakon lansiranja, pa čak i ako se ova lokacija otkrije, neprijatelju bi bilo jako teško da  uništi Iskander-M - piše kineski portal.

Međutim, nije poznato kojih 14 gradova su mete ruskih projektila.

Iskander-M raspoređeni su u Kalinjingradskoj oblasti, a na osnovu deklarisanog dometa od 500 km, mogu ciljati Viljnus, Rigu, Talin i Varšavu. Skoro da mogu da lete do Stokholma i Berlina.

Međutim, Amerika veruje da domet rakete "9M729", koju koristi Iskander-M, prelazi deklarisanu granicu i u stvarnosti iznosi 2000-2600 km. Upravo je polaganje prava na ovu raketu postalo jedan od razloga povlačenja SAD iz Ugovora o eliminaciji projektila srednjeg i kratkog dometa.

Ranije je kineski portal "NetEase" objavio informaciju da će u Rusiji, kao rezultat prekoračenja državnih zadataka za nabavku sistema Iskander-M, biti formirano još nekoliko novih armija kombinovanog naoružanja. Vest je objavljena nakon završetka vojne vežbe "Zapad-2021", a preneli su je brojni ruski i strani mediji.

Foto: rusmilitary.wordpress.com

Iskander
Prevremena isporuka izazvala "glasine"

Još ranije su ruske oružane snage dobile nove komplete sistema Iskander-M. U isto vreme, zamenik ministra odbrane Ruske Federacije, Aleksej Krivoručko, rekao je da su kompleti primljeni "pre roka".

Verovatno je upravo "raniji" prijem sistema Iskander-M izazvao objavljivanje materijala o "prekomernom ispunjenju državnih zadataka", na osnovu čega su se razvile zastrašujuće hipoteze o "nekoliko novih armija kombinovanog naoružanja".

Zapravo, nije bilo nikakve zvanične potvrde o preranoj isporuci ovih sistema od strane vojske kao ni od strane proizvođača.

Nove kombinovane armije su - samo hipoteza

Ovde treba napomenuti da u savremenim ruskim uslovima nijedna "prekomerna proizvodnja“ određenih vrsta naoružanja i vojne opreme, uključujući komplekse Iskander, nije fundamentalno nemoguća. Sav posao vojno-industrijskog kompleksa danas se odvija u strogim okvirima državnog odbrambenog naloga.

Međutim, za "prekomernu proizvodnju" ne postoje uslovi - ni finansijski ni proizvodni. Štaviše, u principu, takvi zadaci nisu ni postavljeni za industriju.

Ali čak i ako se zamisli da se tako nešto dogodilo, Rusija ne bi mogla da formira vojsku kombinovanog naoružanja samo zbog "viška" sistema Iskander-Ms.

U svom najopštijem obliku, pored stvarnog komandnokontrolnog centra vojske, tu su tri ili četiri divizije (pešadija i tenkovske jedinice) i jedna ili dve brigade (tenkovske i pešadija). Osim toga, takozvani "armijski komplet" uključen je u svaku jedinicu.

Foto: rusmilitary.wordpress.com

Svaka kombinovana armija sadrži mnogo više od samih sistema, pa su tu: artiljerijska brigada (jedna ili dve), puk raketne artiljerije, puk protivtenkovske artiljerije, brigada PVO, puk radiotehnike, zasebni borbeni helikopterski puk, inženjerijska brigada (napomena, ovo nije potpuna lista). Takođe se tu nalaze i pododseci za elektronsko ratovanje, delove pozadine i tehnička podrška, komunikacije i medicine.

Iz ovoga se vidi da formiranje "nekoliko novih armija" zahteva zapravo ogroman broj ljudi.

"Nekoliko" - je najmanje tri novih armija, što bi u prevodu uključilo najmanje 300.000 vojnika.

Da bi se formiralo "nekoliko novih armija", potrebna je politička odluka rukovodstva Rusije da se broj oružanih snaga u miru poveća za nekoliko stotina hiljada ljudi. S obzirom na finansijske i ekonomske mogućnosti države i vojno - političku situaciju, blago rečeno, ovo je nerealno.

- Naravno, nekome u Moskvi može čak i izgledati laskavo što Kinezi plaše NATO sa Rusijom, ali u realnosti je to kao plašti mečku rešetom - zaključuje ruski vojni stručnjak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija