• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dejli mejl

24.09.2021

14:10

DETALJI JEZIVE POGIBIJE 5 ALPINISTA U RUSIJI, promrzli i polomljenih kostiju u snežnoj mećavi na MINUS 20 /FOTO/

Reuters

Vesti

DETALJI JEZIVE POGIBIJE 5 ALPINISTA U RUSIJI, promrzli i polomljenih kostiju u snežnoj mećavi na MINUS 20 /FOTO/

Podeli vest

Pet alpinista poginulo je nakon što ih je uhvatila snežna oluja od -20 stepeni na ruskoj planini Elbrus - najvišoj evropskoj planini

Pet turista poginulo je na najvišoj evropskoj planini, neki su se "smrzli do smrti", pošto se našli u središtu snežne oluje.

Četiri žene i jedan muškarac poginuli su blizu vrha planine Elbrus u Rusiji. Još 18 turista - amaterskih penjača i vodič spaseni su iz mećave u ekstremnim uslovima. Neki su bili promrzli, polomljneih kostiju. Jedanaest preživelih je prevezeno u bolnicu.

Dramatični snimci i slike pokazali su spašavanje tokom noći koje je završeno danas u 3 ujutro.

Umrla mu na rukama

Ana Makarova (36) iz Jakutska, opisana kao "savršene fizičke forme", umrla je na rukama planinskog vodiča Igora Dankova nakon što joj je iznenada pozlilo u tim užasnim uslovima, rekao je izvor.

- To je bio trenutak kada se podigao zaista jak vetar i pritisak vazduha je opao. Ana je zamolila vodiča da je spusti, Igor joj je dao čaj i amonijak, ali je umrla 40 do 60 minuta nakon trenutka kada je rekla da se ne oseća dobro.

Dvojica iz grupe su se "smrzli do smrti", a drugi "izgubili svest" u iznenadnim teškim uslovima od minus 20 stepeni pre nego što su spašeni.

Iznenadno loše vreme nije bilo predviđeno kada je 23 alpinista krenulo da osvoji vrh na Kavkazu tokom kasnog letnjeg uspona, kažu izveštaji.

Grupa ruskih penjača uputila je u četvrtak poziv nešto posle 17 sati po lokalnom vremenu, saopštilo je regionalno ministarstvo.

Foto: Reuters

Snežna mećava u Elbrusu
Alpinisti se podelili u tri grupe

Jedan član grupe slomio mu je nogu dok su ga spuštali, rekao je agenciji TASS Denis Alimov, koji je organizovao vodiče za uspon.

- Verovatno je zbog toga grupa izgubila vreme, vreme se katastrofalno pogoršalo... Odlučili su da podele grupu na tri dela - oni koji idu brže i oni koji idu sporije. Dok su se spuštali, još dve osobe su umrle u jednoj od grupa. Ali odluka o razdvajanju je bila ispravna, u suprotnom bi moglo biti još žrtava. Ruski turisti koji su poginuli imenovani su kao Vjačeslav Borisov (39), Jelena Nesterova (32), Anastasija Žigulina (40) i Irina Galčuk ​​(32) - rekao Alimov za TASS.

Oko 69 spasilaca bilo je uključeno u veliku operaciju spasavanja uglavnom alpinista amatera.

Kompanija koja je organizovala pohod na ovaj vrh, rekla je da su sa grupom pošla četiri profesionalna vodiča. Protiv kompanije je pokrenut krivični postupak zbog načina organizacije i smrti ljudi.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija