• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.09.2021

19:24

PEKING POSLAO 24 BORBENA AVIONA U VAZDUŠNI PROSTOR TAJVANA! Uzbuna u Tajpeju, jedna odluka skupo će ih koštati, Kina se odmah oglasila

Vesti

PEKING POSLAO 24 BORBENA AVIONA U VAZDUŠNI PROSTOR TAJVANA! Uzbuna u Tajpeju, jedna odluka skupo će ih koštati, Kina se odmah oglasila

Podeli vest

Napetost između Kine i Tajvana porasla je ponovo nakon što je Peking sinoć poslao 24 borbena aviona u vazdušni prostor Tajvana

Ministarstvo odbrane na Tajvanu potvrdilo je da je izdalo upozorenje za kineske avione koji su u ušli u zonu PVO Tajpeja, što su najnovije u nizu napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Kako je navedeno u saopštenju ministarstva Tajpeja, među kineskim avionima bilo je 12 lovaca J-16 i dva bombardera H-6 sposobna za nuklerani tovar, prenosi Rojters. Kineske oružane snage izvele su 17. septembra vojne vežbe u oblasti Tajvanskog moreuza nakon prolaska američkog raketnog razarača.

Prema rečima portparola kineske Narodnooslobodilačke armije vežba je izvedena u vazduhu i na moru na teritoriji jugozapadno od Tajvana, a borbeni brodovi, avioni za rano upozorenje i bombarderi su bili uključeni u vežbe.

Tajpej se žali više od godinu dana na misije kineskog ratnog vazduhoplovstva u blizini ostrva, koje Kina smatra svojom teritorijom.

Podsetimo, letovi su usledili dan nakon što je Tajvan objavio da je zatražio pridruživanje Transpacifičkom trgovačkom partnerstvu (CPTPP) za koji se ranije prijavila i Kina koja Tajvan smatra svojom teritorijom.

"Čvrsto se protivimo bilo kakvim službenim vezama između Tajvana i bilo koje zemlje i odlučno se protivimo pristupanju Tajvana bilo kojim ugovorima i organizacijama koji su službene prirode", rekao je portparol pekinškog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59