• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

27.09.2021

21:40

ŠOK! OBJAVLJENO KADA BI AMERIČKI TREZOR MOGAO DA OSTANE BEZ NOVCA! "Datum iks" bi mogao da zavije svet u crno!

Vesti

ŠOK! OBJAVLJENO KADA BI AMERIČKI TREZOR MOGAO DA OSTANE BEZ NOVCA! "Datum iks" bi mogao da zavije svet u crno!

Podeli vest

Ukoliko republikanski kongresmeni blokiraju račun za povećanje gornje granice američkog duga, američka vlada bi mogla biti ugašena već početkom sledećeg meseca

Američka vlada mogla bi se suočiti s "datumom iks" u prvom kvartalu oktobra, kada se očekuje da će Ministarstvo finansija "iscrpiti gotovinu na raspolaganju" za plaćanje računa, tvrdi se u novoj analizi neprofitnog istraživačkog centra Bipartisan Policy Centre sa sedištem u Vašingtonu (BPC).

Prema toj prognozi, ako američki kreatori politike „ne deluju u skladu sa ograničenjem duga, Trezor najverovatnije neće imati dovoljno gotovine za podmirenje svih svojih finansijskih obaveza u periodu između 15. oktobra i 4. novembra ".

- Nakon što ostane bez gotovine, Trezor neće moći da podmiri približno 40% svih uplata koje dospevaju u narednih nekoliko nedelja. Nejasno je kako bi Trezor funkcionisao u takvim okolnostima. Imaće dve mogućnosti: određivanje prioriteta i odložena plaćanja, ali postoji značajna neizvesnost u pogledu njihove operacionalizacije - tvrdi se u analizi.

KO O ČEMU, MILANOVIĆ O SRBIJI! NOVA PROVOKACIJA PREDSEDNIKA HRVATSKE! Subotica je nekada bila najveći hrvatski grad!

U tom smislu, BPC je pozvao kreatore politike „da deluju u narednim nedeljama ako nameravaju da osiguraju da se sve obaveze američke vlade izmiruju u potpunosti i na vreme".

Ova analiza je usledila nakon što je predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel izjavio da se Sjedinjenim Državama ne bi trebalo dozvoliti neizmirenje duga i da Kongres mora na odgovarajući način da poveća gornju granicu zaduživanja Amerike.

Prethodno je ministarka finansija Dženet Jelen upozorila da bi neuspeh Kongresa da poveća granicu duga "gurnuo" SAD u finansijsku krizu.

- SAD su oduvek plaćale svoje račune na vreme, ali preovlađujući konsenzus među ekonomistima i zvaničnicima trezora obe strane je da bi neuspeh u povećanju limita duga proizveo široko rasprostranjenu ekonomsku katastrofu - upozorila je ministarka u tekstu objavljenom u Volstrit žurnalu.

Ranije ovog meseca Bela kuća je upozorila da bi milijarde dolara državne pomoći i federalno finansiranje različitih programa moglo biti zaustavljeno ako Kongres ne postigne dogovor o povećanju gornje granice američkog duga.

SRBIJA DOBILA NAJBOLJU VEST IKAD, "Gasprom" potpisao 15-GODIŠNJI UGOVOR SA MAĐARSKOM o snabdevanju gasom PREKO NAŠE ZEMLJE!

Podsećamo, lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel jasno rekao da republikanci neće podržati povećanje federalne granice zaduživanja i da bi demokrate to trebalo da učine same.

Ako demokrate „žele da oporezuju, pozajmljuju i troše istorijske sume novca moraće to da učine bez našeg doprinosa, moraće da povećaju limit duga bez naše pomoći", naglasio je Mekonel.

Ako demokrate i republikanci ne postignu konsenzus po tom pitanju do početka oktobra, moglo bi da dođe do gašenja vlade.

Da bi izbegli gašenje Vlade, zakonodavci će morati da usvoje hitan privremeni zakon.

Ova mera, poznata kao „trajna rezolucija", pomoći će da se izbegne scenario koji su SAD već doživele deset puta od 1980. godine - uključujući i 35-dnevno gašenje između kraja 2018. i početka 2019. godine pod predsednikom Donaldom Trampom.

I NEMCI SU UKAPIRALI, PEŠADIJSKA ČETA VOJSKE SRBIJE NA VEŽBI "UKRŠTENE SABLJE 21"! Kak to radi naša vojska gledaće Ameri, Britanci, Francuzi...

Kongres je povećao gornju granicu američkog duga otprilike 80 puta od šezdesetih godina, pri čemu se savezni dug brzo približio 29 biliona dolara, a ukupne obaveze - koje uključuju savezni dug plus druge javne i privatne obaveze - iznose više od 85 biliona dolara, ili četiri puta više od američkog BDP-a.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin

pre 2 godine

Dan x ne može planetu da zavije u crno.svet nije amerika i dolar nije jedina valuta.ne zavisimo od mareke i što pre se oni zaviju u crno mi ćemo pre da progledamo a sa nama i ostatak slobodnog sveta.a autor texsta i urednik neka dolare zamene za dinare ili rublju

NATO u Ukrajini, to je prelazak crvene linije
Planeta

NATO u Ukrajini, to je prelazak crvene linije

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je beloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku da bi širenje infrastrukture NATO u Ukrajinu značilo za Moskvu da je crvena linija pređena - izjavio je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov

27.09.2021

14:13 >> 14:24

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija