• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

30.09.2021

10:24

EPILOG OPSEŽNE ISTRAGE Identifikovan saučesnik bečkog teroriste

Vesti

EPILOG OPSEŽNE ISTRAGE Identifikovan saučesnik bečkog teroriste

Podeli vest

Utvrđen je identitet saučesnika u terorističkom napadu u centru Beča koji se odigrao u novembru prošle godine, kada su ubijene četiri a povređeno više od 20 osoba

Austrijska policija identifikovala je, sa velikom verovatnoćom, saučesnika Kujtima Fejzulaja, Austrijanca makedonsko-albanskog porekla koji je 2.novembra prošle godine u centru Beča izvršio teroristički napad.

Radi se o 27-godišnjem austrijskom državljaninu avganistanskog porekla H.Z., protiv kojeg policija sada ima dokaze. Tako je policija pronašla njegov DNK na oružju i municiji koje su korišćene u napadu, piše bečki dnevnik Standard.

H.Z., koji je živeo sa teroristom, od decembra se nalazi u istražnom zatvoru. Njegovo ponašanje na dan terorističkog napada istražiteljima se čini upadljivim. On je od podneva do vremena kada je izvršen teroristički napad držao isključenim mobilni telefon, koji je potom i deaktivirao.

Foto: Tanjug


Njegova supruga po islamskom pravu dala mu je alibi, koji je potom povukla. Ona je rekla da je te večeri kada je Fejzulaj pucao na nedužne civile u centru Beču, porodica osumnjičenog saučesnika brisala zajedno četove i tragove.

Takođe je H.Z. jedan ključ stana teroriste predao svom ocu.

 

Osumnjičeni bi zbog dosijea bio proteran da nije austrijski državljanin

 



Inače porodica H.Z.je poznata austrijskim vlastima, koje govore o " ekstremno islamističkom klanu". Više rođaka H.Z.se 2015.priključilo Islamskoj državi u Siriji, od kojih je većina ubijena, a jedan se nalazi u pritvoru u Iraku. H.Z. u Austriji ima kriminalni dosije zbog krađe, nanošenja telesnih povreda... Da nema austrijsko državljanstvo on bi bio, kako piše Standard, odavno proteran iz zemlje, a ovako je često bio u zatvoru u Austriji.

Što se njegove supruge tiče, sa kojom ima troje dece, ona mu je prevodila i ispravljala tekstove na portalu za podršku Islamskoj državi. Međutim, tri meseca pre terorističkog napada u Beču ona ga je napustila, pošto je želeo drugu ženu. Preko četa je pisala drugaricama da se plaši njega.

Foto: Privatna arhiva


Takođe je sada poznato da su jula prošle godine džihadisti iz Nemačke i Švajcarske, koji su se sastali sa Fejzulajem, spavali kod porodice H.Z.

Advokat H.Z. negira sve optužbe I tvrdi da policija, zbog svojih propusta, želi sada da okrivi njegovog štićenika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija