• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

03.10.2021

08:10

STRAH LEBDI NA EVROPOM, ŠTA ĆE DONETI ZIMA?

Reuters

Vesti

STRAH LEBDI NA EVROPOM, ŠTA ĆE DONETI ZIMA?

Podeli vest

Uravnoteženje evropskog tržišta gasa tokom poslednjeg ovogodišnjeg tromesečja vrlo je malo izgledno, a Evropa bi se pred kraj godine mogla da se suoči s nestašicom plina, piše analitički energetski portal spglobal.com, iznoseći detalje globalne nestašica gasa

S obzirom da su zalihe u skladištima na istorijski niskim nivoima u ovo doba godine, Azija je pobedila Evropu po pitanju nabavke tečnog prirodnog gasa (TPG), a Rusija nastavlja da dozira izvoz, postoji realna zabrinutost da bi Evropa mogla da se suoči s nedostatkom plina kroz četvrti kvartal.

Navodi kako bi potencijalno rešenje bilo rano odobrenje i pokretanje gasovoda Severni tok 2, kojim bi mogao da se dopremi preko potreban gas u Evropu pre kraja 2021. godine. Međutim, kako se očekuje da će nemačkom regulatoru za to trebati četiri meseca za objavu nacrta odluke, postoji stvarni rizik da će Severni tok 2 ostati "suv" do početka iduće godine.

Zbog neviđenih tržišnih naprezanja, proizvođači poput Velike Britanije, Norveške, Alžira do Azerbajdžana, uz izuzetak Rusije, na tržište plasiraju što je moguće više gasa, a svaki neočekivani poremećaj u nabavnim tokovima u bilo kojoj od tih zemalja mogao bi, uz nedostatak TPG-a, biti poguban za Evropu, kažu analitičari S&P Global Plattsa, a prenosi Večernji.hr.

Očekuju ipak da će u četvrtom tromesečju u zapadnu Evropu doći više TPG -a nego u istom razdoblju 2020., što bi moglo doneti određeno olakšanje. Hladna zima mogla bi da izazove probleme za Evropu, upozorio je krajem septembra francuski Engie, a prema Platts-ovim analitičarima, "osim nade u blagu zimu, ne postoji jasno rešenje za evropske potrebe ove zime, čak ni uz Severni tok 2."

Upozoravaju da firme đubriva koje gutaju gas već rade u praznom hodu ili je proizvodnja smanjena i da bismo mogli biti svedoci povratku lož-ulja i nafte umesto plina u elektroenergetska postrojenja. Što se tiče potražnje za gasom u stambenom sektoru, očekuju da će u četvrtom tromesečju ostati kao u istom lanjskom razdoblju. Napominju da su u boljoj poziciji oni koji su sklopili dugoročne ugovore za uvoz iz Rusije.

Foto: AP/Photo

Međunarodna agencija za energiju je krajem septembra saopštila kako bi Rusija "mogla da učini više" za povećanje dostupnosti gasa u Evropi i pomoći u punjenju evropskih skladišta, koja su popunjena na niskom nivou za ovo doba godine, pa su 26. septembra bila na 74 odsto kapaciteta.

Potrošnja se povećava, Azija kupuje naveliko, Rusi zavrću ventil, a u vetroparkovima vetar slabije duva - to su razlozi energetske krize koja se pomalja pred Evropom, ocenjuje radio Dojče vele (DW).

Evropa svoju energiju dobija iz različitih izvora, pri čemu prirodni gas čini oko 20 odsto. Pojedine zemlje se više oslanjaju na gas od drugih. U Nemačkoj se skoro polovina domaćinstava greje na gas.

Takođe, na nestašicu gasa su u velikoj meri uticale vremenske prilike. Prošla zima u Evropi bila je neobično hladna, zbog čega su se iscrple zalihe gasa. Obično bi se gas dopunjavao tokom proleća i leta u pripremi za sledeću zimu, ali je jedan od najhladnijih aprila u dve decenije dodatno otežao snabdevanje.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
"NAPADI ĆE SE NASTAVITI!": Rusija završila Severni tok 2, sledi dobijanje dozvola
Planeta

"NAPADI ĆE SE NASTAVITI!": Rusija završila Severni tok 2, sledi dobijanje dozvola

- Pokušaji napada na gasovod „Severni tok 2“ će se nastaviti, a proces dobijanja dozvole za pokretanje gasovoda mogao bi da potraje oko četiri meseca - izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov naglašavajući da će o puštanju u rad ovog sistema koji će obezbediti snabdevanje Nemačke prirodnim gasom razgovarati direktno sa Evropskom unijom

15.09.2021

10:38 >> 10:45

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija