• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

03.10.2021

11:32

(VIDEO) ŠAPTAČI AJKULAMA, DREVNA TRADICIJA KOJA LEDI KRV U VENAMA POLAKO NESTAJE! Stanovnici Papue Nove Gvineje krive vladu - Naša kultura umire!

Vesti

(VIDEO) ŠAPTAČI AJKULAMA, DREVNA TRADICIJA KOJA LEDI KRV U VENAMA POLAKO NESTAJE! Stanovnici Papue Nove Gvineje krive vladu - Naša kultura umire!

Podeli vest

"Dozivanje akjula", tradicija pevanja ajkulama pre nego što ih ribar rukom uhvati, mogla bi da nestane sa Papue Nove Gvineje. I lokalci za to krive podvodne aktivnosti.

Da bi uhvatili ajkulu u vodama Papue Nove Gvineje, muškarci prvo pevaju. Pevaju imena predaka i tako iskazuju svoje poštovanje prema ajkuli. Tresu zvečkama napravljenim od kokosa i tako mame životinju da izađe na površinu, a onda je hvataju rukom.

Običaj "dozivanja ajkula" praktikuje se u selima Mesi, Kono i Kontu na zapadnoj obali provincije Nova Irska na Papui Novoj Gvineji, zemlji od 9 miliona stanovnika severno od Australije.

Tradicija korene vuče iz uverenja da akjule nose duhove predaka i pridržavanjem strogih protokola, "šaptači" ajkulama mogu bez opasnosti da ih uhvate i ubiju.

Seljani sada strahuju da je drevna tradicija ozbiljno ugrožena i da bi mogla već sa sledećom generacijom mogla da nestane. Na nedavnom festivalu hvatanja ajkula u Mesiju, ljudi su plakali kada se flota brodića vratila sa samo dve ajkule. Kanui koji se prazni vraćaju u luku sve su uobičajeniji prizor.

AMERIČKE PORODICE U PROSEKU DUGUJU PO 155.000 DOLARA, SVE ZAJEDNO - 15 BILIONA! Jedini izlaz za SAD je da napravi planetarni haos i da na druge zemlje...

Praksu ugrožava seča šuma i postepena dezintegracija tradicionalne kulture. Lokalci, međutim, smatraju da deo krivice za nestanak njihove voljene kulturne prakse leži na industriji koja cveta u njihovim vodama: podvodnom rudarenju.

Dok svet žestoko raspravlja da li međunarodne vode treba otvoriti velikim kompanijama zainteresovanim za iskopavanja sa morskog dna, Papua Nova Gvineja je jedno od retkih mesta na Zemlji gde se iskopavanja i podvodno rudarenje obavljaju unutar teritorijalnih voda.

Kanadska rudarska kompanija Nautilus minerals je 2008. godine poslala vladi Papue Nove Gvineje svoju procenu uticaja podvodnog iskopavanja u Bizmarkovom moru na životnu sredinu, kako bi dobili dozvolu da kopaju u vodama Nove Irske.

AMERI PRIZNAJU PORAZ, DOBILI SMO HLADNI RAT, ALI GUBIMO LEDENI! Ruska flota je nekoliko puta jača američke, Moskva će u narednim godinama...

Nautilus je dobio dozvolu da iskošava depozte sumpora koji postoje oko hidrotermalnih otvora na morskom dnu. Određena je oblast, nazvana Solvara 1 sa planom da se fokusiraju na izvlačenje bakra, zlata, srebra i cinka iz te oblasti, svega 30 kilometara od kopna.

Kompanija je 2019. godine proglasila bankrot.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija