• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

05.10.2021

13:50

RUSIJA TO NEĆE TRPETI, PALA ODLUKA GDE ĆE NATO RASPOREDITI NOVI TENKOVSKI PUK! Da li su Ameri prisilili Poljake da urade ovo?!

Reuters

Vesti

RUSIJA TO NEĆE TRPETI, PALA ODLUKA GDE ĆE NATO RASPOREDITI NOVI TENKOVSKI PUK! Da li su Ameri prisilili Poljake da urade ovo?!

Podeli vest

Varšava je konačno donela odluku šta će raditi sa oklopnim vozilima kupljenim od Sjedinjenih Američkih Država - 250 tenkova biće postavljeno na istočnoj granici. Isporuka oklopnih vozila će početi 2022. godine

Ministar odbrane Mariuš Blaščak otvoreno je rekao da će tenkovi „Abrams" postati pouzdana zaštita od „agresije Kremlja", iako ni izdaleka nije jasno čega se Poljaci plaše i na čiju pomoć računaju.

Poljska vojska već godinama insistira na modernizaciji tenkovskog parka. Ranije je general-potpukovnik Boguslav Samol priznao da su poljski tenkovi T-72 i PT-91 „Tvardi" dosta zastareli u odnosu na savremena ruska oklopna vozila. Prema njegovom mišljenju , kupovina američkih vozila značajno će povećati sposobnost kopnenih snaga.

Posao veka

Osnovnim tenkovima M1A2 Abrams u modifikaciji SEPv3 biće popunjena četiri bataljona. Za kupovinu ovih tenkova Poljaci su morali da ozbiljno odreše kesu - iznos ugovora premašio je 23 milijarde dolara. Ovo je skoro dvostruko više od vojnog budžeta zemlje za 2021. godinu.

Deo sredstava biće namenjen logistici, obuci vojnog osoblja i razvoju infrastrukturk. Poljski mediji se međusobno takmiče u tome ko će više pohvalili odluku vlasti o nabavci američkih oklopnih vozila i taj ugovor su nazvali „poslom veka".

Međutim, ovakva odluka se ne dopada baš svima. Poslanik Evropskog parlamenta iz partije Građanska partija Janina Ohojska smatra da su granice potpuno sigurne a da bi bilo bolje da se novac potroši na pristojne plate za medicinske sestre u bolnicama . Prema njenim rečima, „ruska pretnja" je preuveličana. Osim toga, stručnjaci ističu da čak i teoretski gledano 250 vozila nije dovoljno da spreči eventualnu „nadolazeću invaziju".

- U principu, 250 tenkova „Abrams" su prilično velika sila". Amerikanci su pristali da Poljskoj prodaju najsavremeniju modifikiaciju svog glavnog tenka. Od prethodnih verzija, kao što je , naprimer M1A2 SEPv3 ostali su osnovni delovi : telo tenka i kupola. Elektronsko punjenje je potpuno novo. Medjutim, u slučaju ozbiljnog sukoba oni čak ni hipotetički ne mogu da se suprotstave združenoj moći Savezne države Rusije i Belorusije, jer one imaju znatno više oklopnih vozila - kaže za Sputnjik vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Nametnuti ugovor

Tenkovi M1A2 modernizovani su prema projektima SEP ( (System Enhanced Package - Paket poboljšanih sistema) krajem devedesetih godina.

Karakteristika prve verzije tenka SEPv1 bio je ojačani čeoni oklop s elementima uranijuma, nišan s termovizijskim kanalom i integracija elektronikk tenka u najnovije komunikacione i komandno-upravljačke sisteme.

JEZIVO! NAJMANJE 216.000 DECE ŽRTVE ZLOSTAVLJANJA U CRKVI! Istraga o seksualnom zlostavljanju u Francuskoj katoličkoj crkvi zaledila Pariz!

Tenkovi iz porodice SEPv2 imaju poboljšan sistem za gašenje požara, dok se treća grupa tenkova izdvojila po količini municije koju poseduje.

Foto: Reuters

Tenk M1A2 SEPv3, koji je prvi put predstavljen 2015.godine , dobio je modernu municiju - višenamenski KCM1147 AMP sa programabilnim osiguračem i oklopni probni potkalibar M829E4 AKE. Ova poslednja, kako tvrde u Pentagonu, u stanju je da probije čeono bilo koji serijski tenk s razdlajine od jeda i po do dva kilometra. Modernizovan je i sistem upravljanja vatrom. Osim toga, u nišan je ugrađeni novi termovizijski uređaj IFLIR s displejom visoke definicije.

Deo tenkova opremljen je kompleksima aktivne zaštite Trofi izraelske proizvodnje. Konstruktori su uveravali da će taj kompleks učiniti vozilo neranjivim za rakete s navođenjem. Uzgred, iskustva borbene primene „Abramsa" opremljeih sistemom Trofi u Jemenu pokazala su da ta zaštita nije svemoguća. Husiti su uspešno uništavali saudijske tenkove čak i sa zastarelim sovjetskim protivtenkovskim raketnim kompleksima.

SRBIJA SE SIGURNO TRESE, ALI NE OD STRAHA VEĆ OD SMEHA! EVO ČIME HRVATI NAORUŽAVAJU PRIŠTINU! Majstori, pa sa tim možete samo u "lov na golubove"...

Naravno, 250 tenkova Abrams ojačaće poljsku vojsku. Međutim, mnogi stručnjaci su uvereni da je odluka o njihovoj kupovini čisto politička i da nema vojne potrebe za tim. Poljske kopnene trupe imaju 200 nemačkih tenkova Leopard 2 u modifikacijama A4, A5 i PL.

Leopardi su zapravo iste klase kao Abramsi i ne zaostaju za njima u većini taktičko-tehničkih karakteristika. Međutim, vojni lobi u Vašingtonu i američkim vojno-industrijskim preduzećima misle drukčije. Nije isključeno da je ugovor o tenkovima otvoreno nametnut Poljskoj.

Rast rusofobije

Varšava nije prvi put zatražila vojnu pomoć od Vašingtona. Još krajem 2018.godine Poljska je ponudila Sjedinjenim Američkim državama da rasporede američku oklopnu brigadu u zemlji i izrazila spremnost da preuzme do dve milijarde dolara troškova.

Predsednik Andžej Duda čak je smislio i naziv baze : Fort Tramp.

A ministar odbrane saopštio da je to pitanje rešeno . Ipak, Fort Tramp je ostao samo na papiru.

(VIDEO) OVIM LUDACIMA SE MORA STATI NA PUT, PONOVO BI DA OŽIVE USTAŠKU HRVATSKU PRAVOSLAVNU CRKVU! Šta čeka Evropa, zašto ćuti?

Poljske vlasti su imale jak napad rusofobije u vreme septembarskih manevara "Zapad 2021", u kojima su učestvovali ruski i beloruski vojnici. U medijima se aktivno raspravljalo o mogućoj „invaziji Kremlja". Konkretno, na portalu Defense24 se tvrdilo da Rusija na kraju manevara namerava da napadne zemlje Istočne Evrope preko koridora Suvalki, gde prolazi granica između Poljske i Litvanije.

Foto: AP/Tanjug

Manevri su završeni, trupe su se vratile u mesta stalne dislokacije, ali je Varšava ostala ratoborna - poljski ministar odbrane rekao je novinarima da je zemlji potrebno više vojnika i modernog naoružanja. Napomenuo je da je to jedini način na koji će Poljska uspeti da zauzme jake pozicije u NATO.

Osim tenkova, Poljaci žele da kupe od SAD i veliku partiju helikoptera Blek hok, a od Turske - jurišne bespilotne letelice Bajraktar. One iste koje aktivno kupuje Ukrajina, ne krijući nameru da ih upotrebi u borbenim dejstvima u Donbasu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) KLJUČA NA GRANICI AZERBEJDŽANA I IRANA! SVET STREPI, RAT OVE DVE DRŽAVE NE MOŽE PROĆI BEZ IZRAELA, RUSIJE, ALI I... Hoće li razum prevladati?!
Planeta

(VIDEO) KLJUČA NA GRANICI AZERBEJDŽANA I IRANA! SVET STREPI, RAT OVE DVE DRŽAVE NE MOŽE PROĆI BEZ IZRAELA, RUSIJE, ALI I... Hoće li razum prevladati?!

Na granici između Azerbejdžana i Irana primetno je pogoršanje situacije poslednjih dana. Pored ratobornih izjava koje stižu iz Teherana došlo je i do prebacivanja iranske vojske na granicu sa severnim susedom. Šta je uzrok nesuglasica otkriva za ruski portal „MK" nezavisni vojni ekspert za Bliski istok Jurij Ljamin

30.09.2021

20:42

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija