• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

09.10.2021

19:10

"GEOPOLITIČKI BOGOVI ŠALJU PUTINU DAR S NEBA"! Evropa, ohola u sankcijama prema Moskvi, sada čeka milost Rusije... I to je tek početak duge i hladne zime...

Reuters

Vesti

"GEOPOLITIČKI BOGOVI ŠALJU PUTINU DAR S NEBA"! Evropa, ohola u sankcijama prema Moskvi, sada čeka milost Rusije... I to je tek početak duge i hladne zime...

Podeli vest

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol izjavio je da bi Rusija mogla da isporučuje Evropi mnogo više gasa i tako ublažiti energetsku krizu koja je zahvatila kontinent, piše „Fajnenšel tajms“

„Ako Rusija učini ono što je ranije najavila i poveća isporuke Evropi, to će imati umirujući efekat na tržište. Ne kažem da će oni to učiniti, ali ako to žele, imaju sve mogućnosti za to“, rekao je Birol.

Analiza agencije pokazala je da bi Rusija mogla da poveća izvoz za oko 15 odsto od najvećih zimskih isporuka u Evropu. Birol je pozvao državu da dokaže da je „pouzdan snabdevač“ i pomogne u ublažavanju krize u snabdevanju koja je narušila cene energenata, ugrozivši oporavak globalne ekonomije nakon zatvaranja za vreme pandemije.

On je dodao da ruski izvoz nije jedini razlog za deficit u snabdevanju. Prema njegovim rečima, brzi ekonomski oporavak nakon pandemije, dugo tehničko održavanje različitih projekata i vremenski uslovi takođe su imali određenu ulogu. Direktor Međunarodne agencije za energetiku upozorio je da bi nagli rast cena naneo štetu dugoročnoj budućnosti industrije.

„Sasvim je jasno da potrošači širom sveta kritikuju tržište gasa. On je u celom svetu bio predstavljen kao čist, pouzdan izvor energije, koji dopunjuje energetski prelaz (na čiste oblike), ali je na ovu sliku pala senka“, istakao je Birol.

Kako je naveo, države treba da kratkoročno zaštite potrošače od naglog poskupljenja, iako rekordne cene gasa imaju potencijal da ubrzaju prelazak sa fosilnih goriva na druge izvore energije.

Rekordna cena fjučersa

Međunarodna agencija za energetiku, koju finansiraju zemlje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) radi savetovanja o energetskoj politici i bezbednosti, prvo je u septembru izjavila da bi Rusija mogla da poveća isporuke Evropi, ali nije precizirala koliko.

Foto: Reuters

Komentari direktora Agencije usledili su u svetlu široko rasprostranjenog nezadovoljstva zapadnih zemalja koje optužuju Rusiju da je energiju pretvorila „u oružje“ i da „zastrašuje“ Evropu. Cena fjučersa na evropskom tržištu gasa prema holandskom TTF indeksu, najlikvidnijem evropskom čvorištu, u sredu je dostigla rekordnu vrednost od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, a u četvrtak je počela da pada, došavši čak i ispod 1.000 dolara. Nakon toga, cena gasa je malo porasla i u 17 časova po srednjoevropskom vremenu kotirala na nivou od 1.161 dolar.

 

U isto vreme, američka agencija Blumberg piše da Rusiju ne treba kriviti za energetsku krizu koja je potresla Evropu. Autor članka navodi da je Rusija u poslednjih nekoliko meseci zaista dobila mogućnost da ojača svoj status velike države.

Putin kao majka priroda

„Geopolitički bogovi šalju Putinu dar s neba“, piše autor i dodaje da se energetska kriza, kratkoročno gledano, može zaustaviti samo uz veći izvoz ruskog gasa. Evropski političari, smatra on, odlično shvataju da će se situacija na gasnom tržištu uskoro najverovatnije pogoršati i da Evropljanima ostaje samo da se uzdaju u blagu zimu.

- To će Putina staviti u istu ravan sa majkom prirodom, komentariše analitičar situaciju uz dozu ironije i ističe da, prema njegovom mišljenju, ruskog lidera ne treba nazivati vinovnikom krize.

Foto: Reuters

Autor članka kaže i da trenutnu krizu ne treba gledati kao na nekakav usamljeni slučaj već kao na „prozor u budućnost“ u kojoj će situacija po pitanju obezbeđivanja energenata biti krajnje nepredvidiva.

Podsetimo, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je spreman da pomogne da se stabilizuju rastuće cene energenata u svetu, cene gasa na svetskom tržištu počele su značajno da opadaju, naveli su britanski mediji. Cena gasa je 6. oktobra postavila je novi istorijski rekord, dostigavši vrednost od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara. Do kraja dana, nakon obraćanja Putina, cena je pala za preko 600 dolara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
master

pre 2 godine

Sankcije skidajte ili povecajte proizvodnju vazelina, treba ce vam.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija