• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.10.2021

16:22

Uzgajivači irvasa na sudu pobedili vetroelektrane, sledi uklanjanje?

Vesti

Uzgajivači irvasa na sudu pobedili vetroelektrane, sledi uklanjanje?

Podeli vest

Norveški Vrhovni sud presudio je u ponedeljak da dve vetroelektrane izgrađene na zapadu zemlje krše prava laponskih uzgajivača irvasa jer ulaze u pašnjake, zbog čega će čak 151 turbina morati da bude demontirana

Advokati laponskih stočara kažu da će to dovesti do uklanjanja 151 turbine čije je postavljanje na poluostrvu Fosenu završeno 2020. i koje su deo najvećeg energetskog parka kopnenih vetroelektrana u Evropi.
- Njihova je izgradnja proglašena nezakonitom i nastavak njihovog rada bio bi nezakonit - istakao je za agenciju Frans pres Andreas Broner, predstavnik uzgajivača irvasa koji su smatrali da su oštećeni gradnjom jedne od tih dveju vetroelektrana.

Norveško ministarstvo nafte i energetike koje je izdalo dozvole za gradnju ocenilo je da "presuda Vrhovnog suda zahteva da se razjasni situacija".
Vrhovni sud je ocenio da je izdavanjem dozvola za korišćenje zemljišta i za upotrebu 151 turbine prekršena Međunarodna konvencija o građanskim i o političkim pravima.
- U zemljama u kojima žive etničke, verske i jezične manjine, njihovim se pripadnicima ne sme uskratiti pravo da zajedno s ostalim pripadnicima njihove zajednice neguju svoju kulturu, ispovedaju i praktikuju svoju veru i koriste se svojim jezikom - piše u članu 27 te UN konvencije.
Uzgajanje irvasa kojima se Laponci, koji sebe nazivaju Saami, bave od pamtiveka, oblik je zaštićene kulturne prakse, odlučilo je najviše sudsko telo te skandinavske zemlje.
Laponci žive na severu Švedske, Finske, Norveške i Rusije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija