• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/SD

13.10.2021

21:15

(VIDEO) POJAVIO SE VIRUS KOJI UBIJA POLOVINU ZARAŽENIH - SIMPTOMI SU STRAVIČNI, Korona je za njega mačji kašalj! SVET NA NOGAMA, ŠTA AKO...

Pixabay

Vesti

(VIDEO) POJAVIO SE VIRUS KOJI UBIJA POLOVINU ZARAŽENIH - SIMPTOMI SU STRAVIČNI, Korona je za njega mačji kašalj! SVET NA NOGAMA, ŠTA AKO...

Podeli vest

To je virus koji može izazvati groznicu, glavobolju, otežano disanje, a među ozbiljnim simptomima su oticanje mozga i koma

Virus nipah, koji ubija najmanje polovinu zaraženih, mogao bi izazvati jednu od sledećih pandemija, upozorila je ugledna britanska naučnica Sara Gilbert, koja je bila uključena u stvaranje vakcine protiv koronavirusa AstraZeneke.

Rekla je da ne postoji vakcina protiv ovog virusa koji, između ostalih simptoma, izaziva oticanje mozga, piše britanski San.

- Svi znaju kako se SARS-CoV-2 proširio po celom svetu. Mutirao je, evoluirao i završili smo sa delta varijantom koja je veoma prenosiva. Ako dobijemo delta varijantu virusa nipah, onda odjednom imamo visoko prenosiv virus sa 50 odsto smrtnosti - istakla je Gilbertova.

Na književnom festivalu u Čeltenhamu, Gilbertova je rekla da se njen tim već bori za prikupljanje novca za razvoj vakcina protiv već poznatih bolesti, a kamoli onih koje će se tek pojaviti.

(FOTO/VIDEO) VAGNEROVCI NA SVETSKOJ TURNEJI, AMERI BESNE, ALI RUSKE SPECIJALCE MOGU SAMO DA GLEDAJU I MRZE! Evo u kojim su sve zemljama!

Pre rada na vakcini AstraZeneka prošle godine, Gilbertova je radila na vakcinama protiv virusa nipa, lasa groznice i MERS -a.

- U pandemiji smo naučili da možemo brže, možemo bolje. Želimo da primenimo te lekcije, ali su nam potrebni resursi. Potrebne su nam zalihe vakcine protiv patogena za koju već znamo, jer kako će izgledati ako odjednom dođe do velike epidemije nipahe koja se počela širiti svetom? Godinama smo znali za opasnost, a vakcinu smo počeli da pravimo pre pet godina. Ali to još nismo uradili, nije završeno - rekla je naučninica.

Da je opasnost od ovog virusa ozbiljna dokazuje činjenica da je, nakon izbijanja infekcije u Indiji 2018. godine, Svetska zdravstvena organizacija stavila nipa na vrh liste virusa koji bi mogli izazvati buduće epidemije. I ovog septembra, slučaj je potvrđen u indijskoj državi Kerala kada je 12-godišnji dečak umro od nipe.

KIJEV OD MOSKVE TRAŽI DA NASTAVI TRANZIT GASA KROZ UKRAJINU, to im donosi dve milijarde dolara! Istovremeno bi da im otmu Krim, Kubanj... IMA LOGIKE, ZAR NE!

Virus se na ljude prenosi sa životinja, a u prošlosti se sumnjalo da ga prenose svinje zaražene voćem koje je imalo tragove sline ili urina zaraženih slepih miševa. Najveći rizik od izbijanja epidemije postoji u zemljama kao što su Kambodža, Indonezija, Madagaskar, Filipini i Tajland u kojima žive slepi miševi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
inspektor

pre 2 godine

sve je jasno , britanska rimskosolomonska robovlasnicka ujedinjena pedofilska dvorska arijevska nacisticka monarhisticka zlatno okrunjena imperija se pokusava spasiti bacajuci viruse na covecanstvo i radnicku klasu i putem kojekakvih projekata o klimatskim promenama se pokusavaju onogatiti i pljackaj ljude i stvaraju konflikte medju ljudima , pokusavaju spasiti svoju posrnelu rogatu kraljevinu , u svim svojim kolonijama su pojacali mere diktature , ljudi ne smiju iaci iz kuca , u celom svetu vlada monarhisticka diktatura , i sada sa tom koronom to je novadvorska arijevska oligarhijska nacisticka ideja kako diskriminisati ljude i stvarati sirotinju i klasni sistem i unistavati ekonomiju robova i nezavisni prosperitet radnicke klase i unistavati kompletnu zdravu drustvenu ekonomiju pa onda ucenjivati ljude i porobljavati decu , oni zele sve da porobe i svi da budu ovisni o robovlasnickom digitalnom bankarskom financijskom sistemu gde robovlasnici stampaju sebi brojeve na novcu i kompjuteru a porobljena radnicka klasa kao robovi da budu poslusni i da rade po uputstvima robovlasnika .

nislija

pre 2 godine

Pa dabome, svakih 3-4 meseca neki mutant virus. Kako ste poceli covecanstvo tesko da ce opstane u naredne dve godine. Dajte ne brukajte se. Virusi postoje naravno i odvajkada se zivelo tako. Preterivanje malo. Samo sok drama horor nista lepo u vestima a ima toliko lepih tema.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija