• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnik

26.10.2021

23:00

DOBAVLJAČI PRED PUCANJEM! Sve, od igračaka do patika, zarobljeno u lukama! VIŠE OD 100 BRODOVA ČEKA ISTOVAR!

AP/Photo

Vesti

DOBAVLJAČI PRED PUCANJEM! Sve, od igračaka do patika, zarobljeno u lukama! VIŠE OD 100 BRODOVA ČEKA ISTOVAR!

Podeli vest

Više od 100 teretnih brodova zaglavljeno je u glavnom kompleksu američkih luka u južnoj Kaliforniji, a zbog robe koju je nemoguće preuzeti rafovi u trgovinskim lancima sve su prazniji, a mala je verovatnoća da će se nešto promeniti do božićnih praznika

Prošlog utorka došlo je do kulminacije zastoja u iskrcavanju kontejnera sa teretom ispred luka u Los Anđelesu i Long biču, a slična situacija traje već nedeljama u ovim dvema lukama, koje zajedno obrađuju oko 25 ukupnog američkog izvoza i čak 40 odsto ukupnog uvoza. Zakrčenje će se, očekuje se, nastaviti sve do iduće godine. Samo u vodama ispred Los Anđelesa oko 200 hiljada kontejnera čeka svoj red u luci, napunjenih svime, od igračaka i patika do neophodnih delova za fabričke mašine, piše Indeks.
S druge strane, u luci se gomilaju prazni kontejneri koji čekaju prevoz nazad u Kinu, ali to je nemoguće dok brodovi prvo ne iskrcaju pune kontejnere.

Američki ekonomisti, proizvođači i maloprodajni giganti upozoravaju da će zastoji u lancu snabdevanja rezultirati ne samo izostankom tradicionalnih božićnih sniženja ove godine, nego i potencijalnom nestašicom traženih proizvoda na policama.

Foto: Printskrin

Drugim rečima, Amerika se pomalo pridružuje Velikoj Britaniji kao zemlja prvog sveta sa praznim policama. Sjedinjene Američke Države su već zahvatile rekordne nestašice svakodnevnih proizvoda, od piletine, slanine, sira, kafe i maslinovog ulja, toalet papira i pelena do automobila i sirovina poput drva i plastike. O mikročipovima koji se ugrađuju u mobilne telefone, laptopove, ali i automobile, da ne govorimo.

Foto: printscreen tvin

- U ovom trenutku nestašice su zagarantovane... Već mesecima upozoravamo potrošače da snize svoja očekivanja za sezonu božićne kupovine. Činjenica je da je lanac snabdevanja rastegnut do svoje granice od jednog kraja do drugog - rekao je za Biznis insajder Džonatan Gold, potpredsednik politike lanaca snabdevanja u Nacionalnoj federaciji maloprodaje.


Američki predsednik Džozef Bajden obećao je da proširi lučki kapacitet, a kalifornijski guverner Gavin Njusom, demokrata kao i Bajden, izdao je izvršnu uredbu koja bi trebalo da reši problem nestašice vozača kamiona i prostora u skladištima, zbog koje se teret sporo iskrcava iz brodova, odnosno luka.

U SAD trenutno nedostaje oko 80 hiljada vozača kamiona, sa tendencijom rasta, no to je ipak manje kritična nestašica nego u Velikoj Britaniji, gde nedostaje i do 120 hiljada vozača, prvenstveno zbog posledica Bregzita i prepreka za dolazak stranih radnika iz EU.
U SAD, ali i u ostatku sveta, sve ozbiljniji zastoji u međunarodnim lancima snabdevanja pre svega su posledica pandemije i kovid mera, odnosno restrikcija prelaska granica za brodove, kamione, vozove i avione koji prevoze robu, kao i dramatičnog poskupljenja energenata i cene prevoza pojedinog teretnog kontejnera te globalnog nedostatka samih radnika.

 

Više od 600 brodova širom sveta stoji krcato u lukama, izlaz se ne vidi

 

 

Ukupno 600 brodova ovih dana čeka na iskrcavanje odnosno ukrcavanje robe pred najvećim svetskim lukama. Samo ispred teretnih luka u Hongkongu i Šenženu usidreno je gotovo stotinu brodova.
Koliko je pandemija uticala na globalni pomorski prevoz govori činjenica da je jedan slučaj zaraze u avgustu zatvorio terminal Ningbo, izvan Šangaja, na čak dve nedelje.


- Lanci snabdevanja pogođeni su sa svih strana i pali su se na dosad neviđeni nivo. Problemi su mnogo dublji od onoga što vidite u lukama - rekao je Sajmon Hini, analitičar pomorske konsultantske kuće za Fajnenšel tajms.

Prosečna globalna cena prevoza 12-metarskog kontejnera sada je blizu 10.000 dolara, tri puta više nego početkom godine te čak 10 puta više nego pre pandemije, pokazuju podaci.
Broj dana čekanja na iskrcavanje u najvećim svetskim lukama sada stoji ovako: najmanje se čeka u Šenženu (1 do 2 dana), potom slijedi Šangaj/Ningbo (1 do 3 dana) pa slede Roterdam (do šest dana) i Savana (šest do sedam dana), a najgore je u Los Anđelesu/Long Biču (sedam do 12 dana).

Foto: Printscreen You Tube


- Znam da čujete puno o nečemu što se zove lanci snabdevanja i znam koliko je teško nabaviti niz stvari, od tostera preko patika i bicikala do nameštaja za spavaću sobu. S obzirom na to da se približavaju praznici, možda se pitate hoće li pokloni koje planirate da kupite stići na vreme - rekao je Bajden iz Bele kuće. I on je sam priznao da je ovo samo potencijalno rešenje, jer se sva ta roba neće kretati sama.

Foto: Reuters


Dodao je da je pozitivan znak što tri glavna američka prevoznika robe, lanac supermarketa Volmart i službe za dostavu i špediciju FedEks i UPS, planiraju da intenziviraju svoje 24-satne operacije kako bi ubrzale otpremu robe širom zemlje. Target, Home depot i Samsung takođe su objavili da povećavaju svoj intenzitet rada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija