• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

27.10.2021

21:20

I NEMCI SU UKAPIRALI, MADA SRBI TO ODAVNO NE RADE, BAR NE MASOVNO! Prekogranični "benzin turizam", hit u najmoćnijoj zemlji EU!

Vesti

I NEMCI SU UKAPIRALI, MADA SRBI TO ODAVNO NE RADE, BAR NE MASOVNO! Prekogranični "benzin turizam", hit u najmoćnijoj zemlji EU!

Podeli vest

Rastuće cene motornih goriva kod kuće podstakle su prekogranični "benzin turizam" u Nemačkoj ove jeseni

Uprkos troškovima putovanja, sve veći broj Nemaca prelazi granicu u potrazi za jeftinijim gorivom u susednim zemljama. piše Raša tudej (RT).

Cena benzina u Nemačkoj dostigla je skoro 2,0 evra (2,30 dolara) po litru, što znači da pun rezervoar goriva košta oko 20 evra više nego u susednoj Poljskoj, Austriji ili Češkoj.

- Vožnja preko granice samo da bi se napunilo gorivo vredno je truda ako je razlika u ceni velika, a razdaljina veoma kratke - kaže Jirgen Albreht, stručnjak za gorivo u nemačkom Generalnom auto-moto klubu.

Međutim, kako se razlika u ceni povećava, a prognoze i dalje pogoršavaju, sve više Nemaca je spremno i na duža putovanja u komšiluk da bi napunilo auomobil gorivom

- Svi su zabrinuti zbog rasta cena. Čuo sam da bi sledeće godine mogle da se utrostruče - rekao je jedan vozač za RT.

Drugi kaže da gorivo poskupljuje svugde i da ga brine to da će punjenje rezervoara postati preskupo, a pri tome zavisi od svog automobila. "Ako živite daleko od javnog prevoza, šta vam drugo preostaje?", dodaje on.

(VIDEO) LAVROV: PROVERAVAMO IZVEŠTAJE, AKO JE KIJEV ZAISTA KORISTIO BARJAKTARE PROTIV DONBASA... Ukrajina se kocka, Moskva se ne šali...

Globalne cene prirodnog gasa, uglja, nafte i električne energije trenutno su neuobičajeno visoke zbog rastuće globalne potražnje za energijom, usled otvaranja ekonomija nakon korona mera lokdauna.

Uz to, ulaganja u energetski sektor su bila ograničena zbog pandemije, dok su nivoi zaliha u skladištima prirodnog gasa u Evropi niži nego inače.

SARAJEVO, SRAM TE BILO! IZGLASAN TEKST ZA SPOMENIK NA KAZANIMA - BEZ IMENA POČINALACA ZLOČINA NAD SRBIMA!

Uticaj ovih faktora na cene goriva se oseća ne samo u Nemačkoj, već i širom Evrope. Prema ZTG-u, nemačkom trgovinskom udruženju benzinskih pumpi, cene goriva ubrzano rastu, a njihovom oštrom skoku doprinose i porez i carina, navodi RT.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija