• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

11.11.2021

09:10

"BUDŽET NEMAČKE U KRITIČNOM STANJU!"

Vesti

"BUDŽET NEMAČKE U KRITIČNOM STANJU!"

Podeli vest

Finansije nemačke savezne vlade su u kritičnom stanju i naredna vlada mora da ih konsoliduje!

To je saopštila danas savezna revizorska kancelarija, upozoravajući stranke koje rade na formiranju vladajuće koalicije i koje razmišljaju o novom zaduživanju.

Socijaldemokrate levog centra (SPD), pripadnici Zelenih i probiznis orijentisane partije Slobodnih demokrata (FDP) suočavaju se sa problemom ogromne potrošnje, a u razgovorima o saveznim finansijama su se saglasili da se na stroga ograničenja zaduživanja vrate od 2023. i da izbegnu povećanje poreza, prenosi Rojter

Izvori upoznati sa razgovorima stranaka rekli su britanskoj agenciji da se razmatra veće federalno zaduživanje sledeće godine kako bi se omogućilo ubrizgavanje jednokratne finansijske injekcija od više milijardi evra u vladin investicioni fond za klimu.

Mađutim, savezna revizorska kancelarija ih je u izveštaju, pripremljenom za Bundestag, upozorila na opasnost od fiskalne izdašnosti.

"Situacija je ozbiljna. Da bi savezne finansije ponovo bile održive, nova savezna vlada mora da deluje odmah. Savezne finansije su u kritičnom stanju. Čekanje i nada u bolja ekonomska vremena neće biti dovoljni da se obnovi finansijska održivost", piše u izveštaju saveznog revizorskog tela.

Foto: Reuters

Ekonomski savetnici vlade, čije su prognoze smernica izvršnoj vlasti u kreiranju fiskalne politike, smanjili su danas procenu ekonomskog rasta najveće evropske privrede za 2021. godinu na 2,7 procenata u odnosu na projekciju iz marta od 3,1 posto, zbog uskih grla u lancu snabdevanja i ograničenja proizvodnih kapaciteta u globalnoj ekonomiji.

Berlin se "suočava sa mnoštvom fiskalnih problema i izazova za koje još nisu pronađena rešenja", saopštila je kancelarija, navodeći, između ostalog, borbu protiv klimatskih promena, starenje društva i rizik od porasta kamatnih stopa.

Poverenik kancelarije za administrativnu efikasnost preporučio je „moratorijum na rashode, koji traži da se finansiranje svake nove mere realizuje ukidanjem izdataka za neke druge mere“.

Tri stranke koje vode koalicione pregovore žele da postignu dogovor o formiranju nove vlade pre Božića, dodaje Rojters.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija