• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

26.11.2021

14:16

HITNA VEST! SZO posle sednice poslala upozorenje svim zemljama!

Vesti

HITNA VEST! SZO posle sednice poslala upozorenje svim zemljama!

Podeli vest

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas zemlje da ne reaguju brzopleto uvodeći ograničenja putovanja zbog novog soja korona virusa B.1.1.529 i poručila da treba da preduzmu "naučni pristup zasnovan na proceni rizika"

Sastanak stručnjaka iz Ženeve iza zatvorenih vrata, koji je sazvala SZO, počeo je danas kako bi se procenio novi soj korona virusa B.1.1.529 i kako bi se razgovaralo o tome da li ga treba definisati kao "soj od interesa" ili "soj koji izaziva zabrinutost", objasnio je portparol SZO Kristijan Lindmajer.

"SZO preporučuje da zemlje nastave da primenjuju naučni pristup zasnovan na proceni rizika, kada sprovode mere putovanja", naveo je Lindmajer na brifingu UN u Ženevi.

On je dodao da će biti potrebno nekoliko nedelja kako bi se utvrdilo kolika je mogućnost prenošenja novog soja i koliko su vakcine i terapija efikasni protiv novog soja. Istakao je i daje do sada prijavljeno 100 sekvenci novog soja, prenosi Rojters. Lindmajer je apelovao na ljude da nose zaštitne maske kad god je to moguće, da izbegavaju velika okupljanja, provetravaju prostorije i vode računa o higijeni ruku.

Direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici Tulio de Oliveira preneo je ranije predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada. Nakon toga, SZO je odlučila da održi vanredno zasedanje, rekao je De Oliveira za FT.

ŠIrom sveta vlasti su uznemirene zbog novog soja, koji je otkriven u Južnoafričkoj Republici, a EU i Velika Britanija poostrile su kontrole na granicama u vreme kada naučnici pokušavaju da utvrde da li je ova mutacija virusa otporna na vakcine.

Prema poslednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta korona virusa. Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hong Kongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).
 

Foto: AP PHOTO

Neki svetski lideri su odmah reagovali na vest o pojavi novog soja, najavljujući nove mere predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su berzanska tržišta širom sveta doživela pad izazvan neizvesnošću. Indijski zdravstveni zvaničnici su danas stavili sve države u stanje pripravnosti, zahtevajući da izvrše "rigorozan pregled i testiranje" putnika koji su stigli iz Južne Afrike, Bocvane i Hong Konga, kao i da uđu u trag i testiraju njihove kontakte.

Novi Zeland, takođe, pažljivo prati prati globalne savete o novoj varijanti, a zamenik premijera Grant Robertson poručuje da je nova varijanta "pravi poziv na buđenje za sve nas", kao i pokazatelj da ova pandemija još traje.

Epidemiolog SZO i tehnički vođa za Kovid-19 Marija van Kerkov naglasila je u četvrtak da se i dalje ne zna mnogo toga u vezi sa novim sojem, ali da je poznato da on ima veliki broj mutacija. Ukazala je da se zabrinuost javlja jer kad postoji toliko mutacija, to može da utiče na ponašanje virusa.

"Ovaj treba posmatrati, rekla bih da smo zabrinuti. Ali mislim da bi vi i želeli da budem zabrinuti", rekla je ona obraćajući se gledaocima događaja, koji je prenošen putem društvenih medija.

Van Kerkov je navela da je dobro da se otkrivaju novi sojevi.

"To znači da imamo uspostavljen sistem", ocenila je van Kerkov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
srba sr

pre 2 godine

Srbija je posle zla iz 1999-te imala sansu za buducnost koju su veleizdajstvenici unistili plus predal arhive-drzavu-narod? Samo budali nije jasno ko zu tzv. Svetske Institucije, kome i za cega sluze i kako tesko pokoravaju i iskoristavaju ......narode

Pera pravda

pre 2 godine

Treba da se poapse svi koji slede uputstva SZO zato što je to teroristička organizacija.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija