• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jutarnji list

30.11.2021

10:59

OTKRIVENI ŠOKANTNI DETALJI SA SUĐENJA NAJMOĆNIJOJ MAFIJAŠKOJ ORGANIZACIJI! Stravični prizori na ulaznim vratima, BRUTALNA UBISTVA i pretnje!

Pixabay

Vesti

OTKRIVENI ŠOKANTNI DETALJI SA SUĐENJA NAJMOĆNIJOJ MAFIJAŠKOJ ORGANIZACIJI! Stravični prizori na ulaznim vratima, BRUTALNA UBISTVA i pretnje!

Podeli vest

Mrtvi delfini na kućnom pragu i razbijeni prozori čekićima, kao i oružje sakriveno u kapelicama na groblju. Podmićivanje sudija za slobodu i lažne lekarske potvrde koje omogućavaju ubicama da izbegnu zatvor

O tome i mnogo čemu drugome od januara su govorili oni koji su imali veze sa klanom Ndrangeta (svedoci saradnici) u najvećem suđenju italijanskoj mafiji u poslednje tri decenije. Razotkrivena su zastrašivanja, kupovanje glasova, krijumčarenje droge i ubistva.

- Sačekali su ih na Trgu Moreli i pozvali da probaju rikotu na farmi...a tamo su ih ubili, spalili i rastopili - svedočio je pokajnik (svedok saradnik) Andrea Mantela, opisujući ubistvo dvojice braće 1988. godine.

Ndrangeta, najmoćnija italijanska mafijaška organizacija, predmet je "maksi-suđenja" 355 osumnjičenih u siromašnoj južnoj regiji Kalabriji, na svom domaćem terenu.

Proširivši se jako daleko od svojih ruralnih korena, 'Ndrangeta sada dominira evropskom trgovinom kokaina i infiltrirala se u mnoge sektore legalnog privrede širom Italije i u inostranstvu.
Pomažu joj bliski kontakti sa političarima i poslovnim ljudima i čvrsti stisak nad Kalabrezima.

 

 

Svedočenje čak 58 mafijaških doušnika koje se završilo ovog meseca, sprovedeno putem video linka, razotkrilo je brutalnost ovog klana, ali i podmukao uticaj koju grupa ima u celom društvu.
Suđenje se fokusira na jednu pokrajinu u Kalabriji, Vibo Valenciju, čijim porodičnim klanovima dominira Luiđi Mankuzo zvani Glavni (67), kome se takođe sudi nakon što je 2012. završio služenje 19-godišnje kazne zatvora zbog krijumčarenja droge i mafijaških delikata.

- Bez pristanka Luiđija Mancuze ne možete početi nikakav posao - svedočio je njegov nećak Emanuele Mancuzo u martu.

Mito i saradnici iz javne službe

Optuženi živopisnih nadimaka kao što su Janjeći but, Dragi i Vuk od kojih su mnogi u srodstvu, navodni su bosovi i operativci, a na popisu su i njihovi pomagači iz državne službe.

Optuženi su da su nabavljali oružje, prikupljali glasove ili prenosili poruke. Neki su navodno prikupljali i distribuirali gotovinu zatvorenicima, radili kao računovođe ili vodili saradnju sa mafijom u drugim regijama. Neki su pak određivali mete za iznuđivanje i planirali zasede.

'Ndrangeta je toliko isprepletena sa lokalnom ekonomijom da je gotovo neiskorenjiva.

 

 

Sud je čuo svedočenja o vozilima hitne pomoći koja prevoze drogu, navodnjavanju rasada marihuane i utopljenim migrantima koji su pokopani bez mrtvačkih sanduka nakon nameštenih javnih takmičenja.

Mantela, visoko pozicionirani pripadnik mafije koji je priznao više ubistava, rekao je da je 70.000 evra plaćeno da ga se pusti iz zatvora u kliniku u kojoj je "radio šta je htio", što dokazuje finansijski uticaj ovog klana.

Mantela i drugi svedok svedočili su takođe da je 'Ndrangeta platila 50.000 evra bivšem senatoru i advokatu Đankarlu Piteli da namesti suđenje.

Među osumnjičenima su i policajci, sudski radnici, gradonačelnici i drugi funkcioneri, od kojih su se neki navodno sastajali sa mafijašima u ilegalnim masonskim ložama.

Bliske veze as mafijom nisu ništa novo. U poslednjih 30 godina, 110 gradskih veća u Kalabriji raspušteno je jer se u njih infiltrirala mafija, neka i tri puta, uključujući Lamecija terme gde se suđenje održava.

Rodni grad porodice Mankuzo, Limbadi, bio je prvi. Njegovu upravu 1983. godine raspustio je italijanski predsednik nakon što je odbegli bos Frančesko Mancuzo izabran za gradonačelnika u odsustvu.


Molotovljevi kokteli

Optužnica na 351 stranici pokazuje da 'Ndrangeta ne preza ni pred čime kako bi ostvarila svoje ciljeve.

Razne taktike koriste se kako bi se iznudio novac za zaštitu, prisilili vlasnici da prodaju svoju imovinu ispod tržišne vrednosti, nagovorilo preduzeća da snabdeva mafiju ili uteralo dugove sa ogromnim kamatama, ponekad većim od 200 odsto.

Mrtvi psi, delfini ili glave koza mogli su da se nađu ispred vrata onih koji su pružali otpor, pretilo se telefonom, premlaćivalo, palili su se automobili, bacali Molotovljevi kokteli i pucalo se.

Sudi se osumnjičenima za pet ubistava, uključujući pripadnika 'Ndrangete koji je ubijen 2002. godine jer je bio homoseksualac.

Homoseksualni mafijaš je zakopan i kasnije prekriven asfaltom, rekao je Mantela.

 

 

U Kalabriji je od 1983. do 2018. godine izvrđeno 1.320 ubistava povezanih sa mafijom.

Optužnica uključuje i epizodu iz maja 2017. godine kada je član 'Ndrangete nazvao brata žene koja je u policijskoj akciji izgubila 7.000 evra vrednu marihuanu.

- Pokušajmo da vratimo taj novac ili će ti sestra završiti zacementirana - rekao je pozivalac, prema snimci razgovora.

Ti se ljudi ne šale, dodao je.

Suđenje se nastavlja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija