• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

03.12.2021

07:00

BELA MRLJA NA MAPI BALKANA NATO BAŠ BOLI, ALI... Srbija i Srpska su problem koji nikako ne mogu da reše! ŠTA GOD DA SU PROBALI NIJE IŠLO...

Vesti

BELA MRLJA NA MAPI BALKANA NATO BAŠ BOLI, ALI... Srbija i Srpska su problem koji nikako ne mogu da reše! ŠTA GOD DA SU PROBALI NIJE IŠLO...

Podeli vest

Posebna pažnja posvećena Balkanu na sastanku šefova diplomatije NATO-a u letonskoj Rigi samo je potvrda da Alijansa i dalje želi da integriše ovaj region umesto što je tu na karti „bela mrlja". Kako kaže urednik Politike Bojan Bilbije, NATO ima u Evropi dve „rupe" - na prostoru bivšeg SSSR-a, i drugu na Balkanu, gde Srbija i BiH nisu članice Alijanse

Alijansi je očigledno, smatra on, jedan od prioriteta da se širi na te zemlje. Tu treba tražiti i objašnjenje zašto je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prozvao srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika zbog „zapaljive retorike", kao i za poruke poslate sa posebne sednice NATO-a o Balkanu. Na njoj je Stoltenberg istakao da region Zapadnog Balkana ima veliki značaj za NATO, ali i konstatovao da je situacija zabrinjavajuća, te da „strani igrači jačaju intenzitet štetnog delovanja". Ustvrdio je i da su vojne operacije Alijanse „pomogle da se uspostavi mir u regionu".

- Dodik je za NATO problem u BiH, a kad oni vide problem, reakcija im je po sistemu čekića i eksera - problem je ekser, a oni su čekić da ga zakucaju - slikovito primećuje Bilbija. On situaciju poredi i sa Belorusijom gde NATO, kako kaže, pod izgovorom borbe protiv migranata dovodi ozbiljnu vojsku na granicu prema toj zemlji.

- Zaboravljaju, međutim, da je to granica savezne države Rusije i Belorusije. NATO je ušao u opasnu fazu proširenja radi proširenja, zato što to donosi više profita. To je pogrešan koncept. Alijansa je izgubila svrhu postojanja uvlačenjem nepotrebnih članova, ali i onih koji taj savez čine tromijim, pa i korumpiranijim - uveren je Bilbija.

POLITIČKA KATAKLIZMA U AUSTRIJI, MITO I KORUPCIJA SE NE PRAŠTAJU! Ne ide samo Kurc i kancelar Šalenberg se povlči, leti i ministar finansija Blimel!

Po mišljenju vojnog analitičara Aleksandra Radića, problem je što NATO nije imao izbalansiran odnos prema zemljama bivše Jugoslavije i tu je nastao raskorak. Još jedan važan momenat je, smatra, i to što NATO i njegove nove članice često imaju različite interese, a kao primer navodi Severnu Makedoniju.

- Makedonci su dali vazdušni prostor za dejstva NATO-a 1999. Ušli su u NATO, stvorena je slika da su bili sjajni đaci. Ali šta je konačni rezultat - frustracija jednog disfunkcionalnog aparata. Jer politika je stvarala sliku da će nešto biti rešeno, ali politički život u Severnoj Makedonije zavisi od makedonske politike, a ne od te vojne organizacije. Tu se vrtimo u krug - konstatuje Radić.

SRBIJO, ČUVAJ SE! ON MOŽDA IZGLEDA KAO POŠTAR PRED PENZIJU, ALI JE "BRUTALAN EGZEKUTOR"! On je Stjuart Pič, specijalac Londona za Balkan!

Severna Makedonija je tako, podseća on, veštački ugurana u NATO, a i to tek pošto je s drugom članicom Grčkom pregovarala o imenu.

- Vrhunac događaja je da u danu kad Severna Makedonija priprema proslavu državnog praznika, grčki borbeni avioni nadleću Skoplje i onda se javno mnjenje pita da li je to bila poenta - objašnjava Radić.

LAVROV: ZAPADU JE UZALUD PRIČATI - BAŠ JE NJIH BRIGA! OSTALA SU JOŠ SAMO DVA SPORAZUMA RUSIJE I SAD! Kad oni propadnu neka nam je Bog u pomoći...

ATO je, u međuvremenu, postao nešto drugo, a mnogo toga, smatra on, pokazuje da su i balkanske zemlje opterećenje za Alijansu. Različite su pozicije i interesi članica NATO-a iz Zapadne Evrope i ovih novih iz našeg regiona, ocenjuje Radić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
PRKI

pre 2 godine

Šta treba da uđemo u nato i da im se izvinemo što su nas bombardovali ili da ih zamolimo da nas ponovo bombarduju sa 2 atomske. A Nemačka da postrelja joč bar 4000 dece.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija