• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.12.2021

09:11

PSE NAVLAČE NA HEROIN! Stravični prizori na ulicama u Avganistanu! /VIDEO/

Pixabay

Vesti

PSE NAVLAČE NA HEROIN! Stravični prizori na ulicama u Avganistanu! /VIDEO/

Podeli vest

Beskućnici i narkomani u Kabulu lutalicama daju da udišu drogu i od njih prave zavisnike. Zbog toga se kučići ne odvajaju od njih, stalno im prave društvo, a zimi ih greju dok spavaju

Avganistanski beskućnici i narkomani koji žive na ulicama Kabula namerno navlače pse lutalice na heroin kako bi bili sigurni da se neće odvajati od njih, te da će ih grejati i praviti im društvo tokom hladnih zimskih meseci.

Oni nesrećnim životinjama svakodnevno daju da udišu drogu i tako od njih prave zavisnike, jer su im psi potrebni kao svojevrsna "grejna tela" pored kojih spavaju u improvizovanim skloništima kad temperatura padne ispod nule.

Dođu po dozu

Psi se navuku na heroin isto kao i mi ljudi. Ako im redovno dajete drogu, oni će sigurno ostati pored vas

 


Svetski mediji objavili su potresne fotografije na kojima se vidi kako beskućnici na jugozapadu Kabula isečenu plastičnu flašu guraju pod njušku jednog mešanca, a potom kroz nju duvaju dim od zapaljenog heroina, koji je pas prinuđen da udiše. Novinari navode da ovi bizarni prizori nisu retkost na ulicama avganistanske prestonice i da se poslednjih godina sve više zavisnika odlučuje da životinje navlači na opaku drogu.


- Psi se navuku na heroin isto kao i mi ljudi. Ako im redovno dajete drogu, oni će sigurno ostati pored vas šta god da se desi jer znaju da će dobiti heroin. Svake noći će se vraćati i grejati vas. Pas mi mnogo znači, ne samo zato što ću sa njim lakše izdržati hladnoću, već i zato što mi pravi društvo - rekao je novinarima jedan beskućnik iz Kabula koji se predstavio kao Ahmed.


Jeftina droga


Avganistan je najveći proizvođač heroina na svetu, pa je ova droga u toj zemlji jeftina i lako dostupna. Prosečna dnevna doza heroina na ulicama Kabula košta oko 200 avgana, odnosno 220 srpskih dinara. Međutim, za beskućnike u Avganistanu i to je poprilična svota novca jer uglavnom žive od sakupljanja ambalaže, od koje dobijaju šest dinara po kilogramu, ili od dovođenja mušterija taksistima, što je dva dinara po klijentu. Zbog toga im je svakodnevno potrebno mnogo truda i muke da bi zaradili za drogu sebi i svojim ljubimcima, ali Ahmed kaže da se taj trud i te kako isplati.

Talibani ubijaju narkomane

Nakon što su u avgustu preuzeli vlast u Avganistanu, talibani su najavili da će iskoreniti narkomaniju u toj zemlji i da će sprečiti proizvodnju i šverc droge.
Od tada su mediji u više navrata javljali o racijama na ulicama Kabula i drugih većih avganistanskih gradova, u kojima su talibani tukli zavisnike, nasilno ih odvodili u rehabilitacione centre ili ih čak ubijali. Zbog toga su mnogi beskućnici i narkomani u velikom strahu, pa kriju da su zavisnici da ne bi došli u nemilost talibanskih vlasti.


- Zime su ovde veoma hladne, noću je temperatura uglavnom ispod nule, a u januaru se dešavalo da bude i minus 16 stepeni Celzijusa. Zato su nam psi dragoceni prijatelji. Pružaju nam toplinu i društvo - objašnjava Ahmed.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija