• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.11.2019

10:00

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN! Pre 141 godinu umro je Đura Jakšić! (TV IN)

Live TV

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN! Pre 141 godinu umro je Đura Jakšić! (TV IN)

Podeli vest

Na današnji dan, 28. novembra, pre skoro jednu i po deceniju, umro je naš poznati pisac i slikar Đura Jakšić, a evo po čemu je ovaj datum još poseban

1520 - Portugalski moreplovac Fernando Magelan uplovio je u Tihi okean, prošavši iz Atlantskog okeana kroz moreuz koji sada nosi njegovo ime.

1632 - Rođen je francuski kompozitor, violinista, dirigent, pevač, glumac, scenograf i plesač italijanskog porekla Ðovani Batista Lili, poznat kao Žan Batist Lili, tvorac klasične francuske opere, s baletima, horovima, arijama i scenskim efektima.

1757 - Rođen je engleski slikar, bakrorezac i pisac Vilijam Blejk. Kao ilustrator često je radio na starozavetne teme, poput "Knjige o Jovu", ali je ilustrovao i dela Džona Miltona ili "Božanstvenu komediju" Dantea Aligijerija.

1820 - Rođen je nemački filozof Fridrih Engels, jedan od osnivača takozvanog naučnog socijalizma i najbliži saradnik Karla Marksa.

1829 - Rođen je ruski klavirski virtuoz i kompozitor Anton Grigorjevič Rubinštajn, osnivač Konzervatorijuma u Petrogradu. Pripadao je tzv. kosmopolitskom pravcu, nasuprot "Velikoj petorici". Komponovao je opere, klavirske kompozicije, solo pesme.

1878 - Umro je srpski pisac i slikar Ðura Jakšić, najizrazitiji predstavnik romantizma u srpskoj književnosti i jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. veka. Pisao je lirsku, rodoljubivu, satiričnu, socijalnu i epsku poeziju. Slikarstvo je učio u Segedinu, Temišvaru, Pešti, Velikom Bečkereku (današnjem Zrenjaninu), Beču i Minhenu. Potom je bio učitelj u više mesta tadašnje Srbije i predavao crtanje u Kragujevcu, Požarevcu i Jagodini. Strastan, plahovite mašte i veoma emotivan, buntovan i slobodoljubiv, pisao je s romantičarskim patosom pesme o slobodi i stihovane lirske ispovesti. Pesme "Na Liparu", "Ponoć", "Mila", "Padajte braćo", "Otadžbina", "Ja sam stena", "Noć u Gornjaku", spadaju u vrh srpske romantičarske poezije. Napisao je i drame u stihovima "Seoba Srbalja", "Jelisaveta, "Knjeginja crnogorska" i "Stanoje Glavaš", kao i oko 40 pripovedaka.

1905 - Irski nacionalista Artur Grifit osnovao je u Dablinu partiju "Šin fejn", čiji je glavni zadatak bila borba za osamostaljenje Irske od Velike Britanije.

1909 - Rođen je Aleksandar Ranković, potpredsednik SFRJ i član najužeg rukovodstva vladajućeg Saveza komunista Jugoslavije do smenjivanja sa svih funkcija 1966.

1943 - U Teheranu su u Drugom svetskom ratu, na prvom zajedničkom sastanku, sovjetski lider Staljin, predsednik SAD Frenklin Ruzvelt i britanski premijer Vinston Čerčil razmatrali otvaranje drugog fronta u Evropi, operacije na Istočnom frontu, posleratno uređenje Evrope i pitanje Jugoslavije.

1945 - Umro je američki teniser i političar Dvajt Dejvis, koji je 1900. osnovao tenisko takmičenje nacija "Dejvis kup". Bio je i američki ministar rata od 1925. do 1929. i generalni guverner SAD na Filipinima od 1929. do 1932.

1954 - Umro je italijanski nuklearni fizičar Enriko Fermi, koji je prvi bombardovao uran neutronima, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1938.

1994 - Norvežani su na referendumu odbili da se priključe Evropskoj uniji.

2011 - Umro je Ante Marković poslednji predsednik vlade SFRJ. Elektrotehniku je završio u Zagrebu i decenijama je bio uspešan privrednik. Od marta 1989. do decembra 1991. nalazio se na čelu poslednje vlade (Savezno izvršno veće) SFR Jugoslavije. Nastojao je da sprovede reforme, na tragu tendencija koje su usledile u istočnoj Evropi posle pada Berlinskog zida, ali nije i pored izvesnog uspeha, imao podršku ni republičkih rukovodstava ni inostranstva, osim deklarativnu. Decembra 1991. podneo je ostavku. Izvesno vreme u Austriji se uspešno bavio biznisom.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN - 21. novembar! Fakultet muzičke umetnost slavi 83. rođendan! (TV IN)

NA DANAŠNJI DAN NAPUSTIO NAS JE BERNARDO BERTOLUČI! Poznati reditelj preminuo pre godinu dana... (TV IN)


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija