• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

03.12.2019

12:42

DAN KADA JE ŽIVOJIN MIŠIĆ SATRO AUSTROUGARE I POSTAO VOJVODA! Istorijska pobeda srpske vojske dogodila se na današnji dan! (VIDEO)

Live TV

DAN KADA JE ŽIVOJIN MIŠIĆ SATRO AUSTROUGARE I POSTAO VOJVODA! Istorijska pobeda srpske vojske dogodila se na današnji dan! (VIDEO)

Podeli vest

Danas je 3. decembar, dan koji Srbi pamte po najvećoj pobedi u Prvom svetskom ratu, ali i najvećem stradanju. Te 1914. Živojin Mišić je naredio kontraofanzivu u Kolubarskoj bici i proterao Austrougare iz Beograda, posle čega je dobio čin vojvode. Međuti, na isti datum, samo godinu dana kasnije doneta je odluka o povlačenju preko Albanije

1368 - Rođen je francuski kralj Šarl VI. Vladao je pune 42 godine. U prvo vreme prozvan je "Šarl Voljeni", ali pošto je od 1392. pokazivao znake psihičkog rastrojstva ostao je poznat kao "Šarl Ludi".

1869 - Rođen je srpski pravni stručnjak Slobodan Jovanović, profesor univerziteta, predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije, predsednik Srpske kraljevske akademije. Jovanović je bio istaknuti pravni pisac i teoretičar države. Posle Drugog svetskog rata osuđen je u odsustvu na 20 godina robije, kao "ratni zločinac" na procesu Draži Mihailoviću i do kraja života ostao je u emigraciji u Britaniji. Smatran je jednim od vodećih autoriteta uopšte u oblasti teorije ustavnog prava.

1894 - Umro je škotski pisac Robert Luis Balfur Stivenson. Njegova najpoznatija dela su romani "Ostrvo s blagom", "Oteti", "Čudni slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda".

1912 - Posle pobeda u Prvom balkanskom ratu, balkanski saveznici Srbija, Grčka i Bugarska potpisali su primirje s Turskom.

1914 - U jeku Kolubarske bitke u Prvom svetskom ratu, u skladu s naredbom komandanta Prve srpske armije generala Živojina Mišića, srpska vojska prešla je u kontraofanzivu. Prva armija brzo je probila neprijateljsku odbranu i izbila na planinski masiv Suvobor-Maljen, a Druga armija i odbrana Beograda slomile su otpor austrougarske Pete armije i proterale je preko Save. Posle velike pobede srpske vojske, koja je imala ogroman vojni i politički značaj za Srbiju i njene saveznike u Prvom svetskom ratu, Mišić je unapređen u čin vojvode.

1915 - Srpska vojska praćena izbeglicama počela je u Prvom svetskom ratu povlačenje preko vrleti današnje Albanije.

1919 - Umro je francuski slikar Pjer Ogist Renoar, jedan od najistaknutijih impresionista i najvećih evropskih slikara 19. veka.

1930 - Rođen je francuski režiser Žan Lik Godar, vodeća ličnost "novog talasa" francuskog filma.

1952 - Umro je Milan Grol, srpski političar, diplomata, pozorišni i književni kritičar, dugogodišnji dramaturg i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, od 1940. šef Demokratske stranke.

1992 - Finski inženjer Mati Makonen prosledio je prvu sms poruku u istoriji "Srećan Božić" koristeći "Vodafonovu" britansku mrežu.

2012 - Preminula je srpska glumica Zlata Petković. Široku popularnost stekla ulogom u seriji "Povratak otpisanih". Bila je mis Jugoslavije. Radila je i kao voditelj.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija