• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

06.01.2020

11:54

BILA JE JEDNA OD NAJHRABRIJIH ŽENA KOJA JE ŽIVELA U EVROPI! Na današnji dan rođena je Jovanka Orleanka! (VIDEO)

Live TV

BILA JE JEDNA OD NAJHRABRIJIH ŽENA KOJA JE ŽIVELA U EVROPI! Na današnji dan rođena je Jovanka Orleanka! (VIDEO)

Podeli vest

Na današnji dan 1412. godine rođena je Jovanka Orleanka, francuska nacionalna junakinja

Tokom Stogodišnjeg rata pridobila je francuskog kralja Šarla VII, ubedivši ga da joj je - Glas s neba - naredio da spase Francusku, da krene u oslobađenje Orleana, a 1429. je na čelu odreda od oko 800 ljudi naterala Engleze da obustave opsadu grada.

Potukla ih je i kod Poatjea, a Šarla VII odvela je u Rems, gde je krunisan. Burgunđani su je zarobili u maju 1430. i prodali Englezima.

Posle procesa pred engleskim crkvenim sudom u Ruanu, na kojem se držala izuzetno hrabro, osuđena je pod optužbom da je jeretik i veštica. Bes Francuza zbog njenog mučeničkog stradanja i patriotsko oduševljenje koje je izazvala omogućili su proterivanje Engleza iz Francuske i 1453. završetak Stogodišnjeg rata.

1745 - Rođen je francuski pronalazač Žak Etjen Mongolfje, koji je s bratom Žozefom Mišelom 1783. konstruisao prvi balon napunjen zagrejanim vazduhom.

1807 - Srbi su u Prvom srpskom ustanku izbacili Turke iz Kalemegdanske tvrđave i Beograd je, posle 380 godina, ponovo postao prestonica srpske države.

Prethodno su ustanici 12. decembra 1806. oslobodili beogradsku varoš i potisli Turke u Kalemegdansku tvrđavu, a turski komandant Alija Gušanac pobegao je iz tvrđave krajem decembra, uvidevši da je odbrana beznadežna.

Novom komandantu Sulejman paši potom je preostalo jedino da se sa svojim snagama preda ustanicima pod Karađorđevim vođstvom.

1852 - Umro je francuski učitelj Luj Braj, pronalazač azbuke za slepe, nazvane Brajov sistem.

1859. - Rođen je srpski hirurg Vojislav Subotić, osnivač Medicinskog fakulteta.

1919. - Umro je američki državnik Teodor Ruzvelt, predsednik SAD od 1901. do 1909. čija je politika stvorila svetsku silu od SAD.

1929 - Kralj Aleksandar Karađorđević suspendovao je Vidovdanski ustav Kraljevine Srba, Hrvata i slovenaca i zaveo je ličnu vladu.

1949 - Umro je američki filmski režiser Viktor Fleming, koji je svetsku slavu stekao filmom "Prohujalo sa vihorom".

1954 - Rođen je Entoni Mingela, britanski pisac, glumac i režiser, dobitnik Oskara.

1993 - Umro je ruski igrač Rudolf Hametovič Nurejev, zvezda svetske baletske scene.

1993 - Umro je Džon Birks "Dizi" Gilespi, nesumnjivo jedan od najboljih trubača i improvizatora u istoriji džeza.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija