• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

27.01.2020

12:00

SREĆNA SLAVA, SVETI SAVA! Na današnji dan umro je utemeljivač srpske crke i školstva Rastko Nemanjić! (Video)

Live TV

SREĆNA SLAVA, SVETI SAVA! Na današnji dan umro je utemeljivač srpske crke i školstva Rastko Nemanjić! (Video)

Podeli vest

Ovaj 27. januar karakterističan je za školske priredbama, raspevanu dečicu i obeležavanju dana kada se odaje počast Svetom Savi, čoveku bez kog danas ništa ne bi bilo kako jeste

1235  -  U Trnovu, u Bugarskoj umro je Rastko Nemanjić (Sveti Sava), utemeljivač Srpske pravoslavne crkve, države i školstva. Mošti Svetog Save sahranjene su maja 1237. u manastiru Mileševa, a otomanske vlasti su ih iskopale i 1594. spalile na Vračaru, u Beogradu.

1859  -  Rođen je nemački car i pruski kralj Fridrih Vilhelm II Viktor Albert (Friedrich Wilhelm). Na presto je stupio 1888, a 1918. je, posle poraza Nemačke u Prvom svetskom ratu, primoran je da abdicira. 

1901  -  Umro je italijanski kompozitor Đuzepe Verdi (Giuseppe Verdi), jedan od najvećih muzičkih stvaralaca 19. veka. Svetsku slavu stekao je operama "Aida", "Otelo", "Travijata", "Rigoleto", "Nabuko", koje su i danas ključne na repertoarimaa operskih kuća širom sveta. Njegovoj sahrani u Milanu prisustvovalo je 200.000 ljudi.

1926  -  Engleski pronalazač Džon Logi Berd (John Logie Baird) je u Londonu prvi put javno demonstrirao televiziju.

1945  -  Sovjetske jedinice su oslobodile Aušvic, nacistički koncentracioni logor u Drugom svetskom ratu u kojem je ubijeno milion i po ljudi, među kojima više od milion Jevreja. Taj datum obeležava se u Evropi kao Dan holokausta.

1967  -  Tokom proba za let na Mesec u bazi Kejp Keneveral, trojica američkih astronauta su poginula u požaru svemirskog broda "Apolo 1".

2003  -  Skupština Srbije usvojila je Ustavnu povelju nove državne zajednice nazvane Srbija i Crna Gora.

2010  -  Umro je američki romanopisac i pripovedač Džerom Dejvid Selindžer (Jerome David Salinger) autor znamenitog romana "Lovac u žitu". Njegova dela su i "Freni i Zui", "Za Esme", "Visoko podignite krovnu gredu, tesari" i "Simor: uvod".

2013  -  Srpski teniser Novak Đoković osvojio je Otvoreno prvenstvo Australije treći uzastopni put.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija