• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

02.04.2020

10:00

APIS STRELJAN POSLE LAŽNE OPTUŽBE ZA IZDAJU KRALJA! Na današnji dan počelo suđenje Dragutinu Dimitrijeviću (VIDEO)

Live TV

APIS STRELJAN POSLE LAŽNE OPTUŽBE ZA IZDAJU KRALJA! Na današnji dan počelo suđenje Dragutinu Dimitrijeviću (VIDEO)

Podeli vest

Na današnji dan 1917. godine pred Vojnim sudom za oficire srpske vojske, u Solunu je počelo sudjenje grupi oficira na čelu s pukovnikom Dragutinom Dimitrijevićem - Apisom, za pripremanje prevrata i pokušaj atentata na regenta Aleksandra

Nad Apisom i dvojicom njegovih sledbenika izvršena je smrtna kazna streljanjem 26. juna. Ostali su osuđeni na zatvorske kazne. Vrhovni sud Srbije rehabilitovao je Apisa i njegove sledbenike u obnovljenom procesu 2. juna 1953.

742 - Rođen je franački kralj Karlo Veliki, koji je od dolaska na presto 768. do smrti 814. proširio franačko carstvo od Severnog mora do Italije, i od Atlantika do Češke. Krunisan je za cara 800. godine.

1725 - U Veneciji je rođen Đovani Đakomo Kazanova. Tokom burnog života bio je učenik verske škole, sekretar kardinala, venecijanski pomorski oficir, opat, kockar, alhemičar, violinista, špijun, bibliotekar, a u istoriju je ušao kao neumorni ljubavnik.

1758 - Rođen je Džejms Monro, jedan od najaktivnijih političara u američkoj istoriji.

1792 - Dolar je ozakonjen kao novčana jedinica SAD.

1805 - Rođen je danski pisac Hans Kristijan Andersen. Svetsku slavu donele su mu pripovetke za decu, bajke medju kojima su najpoznatije "Carevo novo odelo", "Ružno pače", "Snežna kraljica", "Devojčica sa šibicama".

1840 - Rođen je pisac Emil Zola.

1872 - Umro je američki pronalazač i slikar Semjuel Morze, tvorac telegrafa i telegrafske Morzeove azbuke.

1914 - Rođen je engleski filmski glumac Alek Ginis.

1974 - U Parizu je umro političar i državnik Žorž Pompidu.

2005 - U Vatikanu je umro poglavar rimokatoličke crkve papa Jovan Pavle Drugi.

PRATITE NAS I NA YOUTUBE KANALU




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija