• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tvin

20.11.2020

11:30

SVETINJA SA VRAČARA ČUVA SRBIJU! U emisiji Moja azbuka Beograda saznajte sve o Hramu Svetog Save

Live TV

SVETINJA SA VRAČARA ČUVA SRBIJU! U emisiji Moja azbuka Beograda saznajte sve o Hramu Svetog Save

Podeli vest

Moja azbuka Beograda vodi vas u obilazak jedne od najvećih pravoslavnih svetinja, Hrama Svetog Save na Vračaru

Hram Svetog Save na Vračaru jedan je od najvećih pravoslavnih hramova na svetu. On nije samo spomenik arhitekture, već istinski simbol mira i vere srpskog naroda.

Ideja o izgradnji hrama Svetog Save potekla je daleke 1879. godine, kada je jedan od najpoznatijih predstavnika Srba u Dubrovniku, Matija Ban, izneo ideju o podizanju crkve Svetog Save na Vračaru. Nekoliko godina kasnije, na tačno tri veka od spaljivanja moštiju svetog Save, u prestonici je osnovano društvo čiji je cilj bio da se na tom mestu podigne hram u čast osnivača Srpske pravoslavne crkve. 

Burna istorija hrama Svetog Save bila je posledica ratnih previranja. Balkanski ratovi, pa zatim i Prvi svetski ratm zaustavili su sve aktivnosti na izgradnji hrama. Društvo za podizanje hrama Svetog Save na Vračaru ponovo oživljava ideju o izgradnji, na koju stiže više od 20 predloga. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Odbor za izgradnju hrama odlučuje se za rešenje beogradskog arhitekte Bogdana Nestorovića, uz saradnju sa arhitektom Aleksandrom Derokom. Izgradnja hrama je započela 10. maja 1939. godine, uz svečano postavljanje temelja. Bombardovanje Beograda, 6. aprila 1941. godine i dešavanja koja su usledila, znatno su usporila tok izgradnje. 

Iako radovi oko i unutar Hramu još uvek traju, nemojte da vas to obeshrabri - zakoračite u najveći pravoslavni hram na Balkanu, zavirite u tradicionalni i verski značaj ove svetinje, podignite pogled ka nedavno završenom mozaiku sa više od 50 miliona komadića, pustite da vas mir i spokojstvo odvuku od svakodnevice i budite svedok istorije završetka Hrama Svetog Save.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija