• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

03.05.2021

08:35

NEMOGUĆA MISIJA ZA NJEGA NE POSTOJI! Naši reporteri leteli u MOĆNOM HELIKOPTERU MI-17 VOJSKE SRBIJE /VIDEO/

Live TV

NEMOGUĆA MISIJA ZA NJEGA NE POSTOJI! Naši reporteri leteli u MOĆNOM HELIKOPTERU MI-17 VOJSKE SRBIJE /VIDEO/

Podeli vest

Helikopter je naoružan i sa dva topa i može da ponese 80 raketa * Posle 20 godina kadeti završne godine Vojne akademije ponovo mogu da se obučavaju na velikim letelicama

"Jednom kada probaš da letiš, hodaćeš zemljom sa očima okrenutim ka nebu, zato što si bio gore i zato što želiš da se gore vratiš." Ovaj citat izumitelja i umetnika Leonarda da Vinčija najbolje opisuje osećaj koji su reporteri Informera imali dok su leteli 70 minuta moćnim helikopterom Mi-17, ponosom Vojske Srbije.

Mi-17 u brojkama

Foto: Marko Đoković

* 32 putnika
* 24 vojnika sa punom opremom
* 12 ranjenika na nosilima
* 1.500 kg naoružanja
* 4.000 kg tereta
* 4.000 litara vode
* dva topa 23 mm
* 80 nevođenih raketa
* 250 km/h je maksimalna brzina
* 6.000 m je operativna visina leta
* 465 kilometara je domet leta

Koliko je impozantan ovaj višenamenski vazduhoplov, najbolje svedoči činjenica da može da preveze čak 32 putnika ili 24 vojnika pod punom opremom ili 12 ranjenika na nosilima. Helikopter je naoružan i sa dva topa i može da ponese 80 raketa. Služi za taktički vazdušni transport ljudstva i materijala, za prevoženje helikopterskog desanta i vatrenu podršku. Letelica se koristi u misijama tamo gde drugi ne mogu i ne smeju.

Gase požare, izvlače ljude iz nabujalih reka, pronalaze zarobljene u smetovima, hitno prevoze bolesne i ranjene... Sleću tamo gde drugi ne mogu da kroče. Za pilote za komandama ovog helikoptera gotovo da ne postoji nemoguća misija, ne biraju da li će zadatak obaviti po snegu, kiši, magli, noću...

I pet helikoptera Mi-17 nalazi se u sistemu Vojske Srbije. Posle dvadeset godina kadeti završne godine Vojne akademije ponovo mogu da se obučavaju na ovako velikim i moćnim helikopterima. Vojska Srbija na taj način nastavlja ozbiljan proces revitalizacije svoje flote helikoptera koja četvrt veka, od 1991. do 2016. godine, nije dobila nijednu novu letelicu.

- Svaki dan letimo i straha nema. Tokom letenja postoje razni problemi poput vazdušnih masa, ptica ili drugog, ali su to stvari koje se stalno javljaju. Suština našeg letenja jeste da što pre prepoznamo eventualnu pretnju i prevaziđemo je - priča kadet Vojkan Mitrović (23), koji je u Mi-17 reporterima Informera priredio bezbedan, ali i nezaboravan let.

Foto: Marko Đoković

SIGURAN LET Kadet Vojkan Mitrović (23)

Mitrovićeva generacija Vojne akademije je prva koja ima priliku da se obučava na helikopterima Mi-17.

- Posle 20 godina ovo je ogromna prilika za nas kadete da se pokažemo i da izgradimo naše mesto i u vazduhoplovstvu i u našoj eskadrili kada počnemo da radimo krajem godine. Presrećni smo što imamo priliku da letimo na Mi-17 i da napredujemo. Sa time smo mnogo ispred ranijih generacija. Tako da dugujemo veliku zahvalnost našim eskadrilama - kaže Mitrović, koji nije imao tremu što je na ispitnom letu vozio i novinare.

Skraćena obuka

Foto: Marko Đoković

Potpukovnik Grbović nam je objasnio da mnogo znači to što se nakon više od 20 godina kadeti tokom školovanja obučavaju na Mi-17.
- Pošto imamo pet novih helikoptera Mi-17, sada smo u situaciju da izvodimo obuku na njima sa kadetima, i na kraju ove školske godine dobićemo šest kompletno obučenih pilota. Ranije smo imali situaciju da se kadeti obučavaju na "gazelama" koje su niža kategorija vazduhoplova, i potom bi u jedinicama morali sa njima da radimo preobuku koja traje oko godinu i po dana. Sa ovim smo skratili taj put. Ovo je jedna dobra generacija i mislim da će imati ko da nasledi generaciju "starijih pilota u ovoj eskadrili".

Komandant 890. mešovite helikopterske eskadrile "Pegazi" potpukovnik Vladimir Grbović, koji je bio ispitivač na letu, kaže da je zadovoljan i da je kadet Mitrović pokazao velike sposobnosti i uspešno savladao sve zadatke.

- Mitrović je uspešno pokazao sposobnost da vertikalno poleće i sleće, samostalno lebdi, izvodi manevre i da pronađe teren za sletanje van aerodroma. Sve je samostalno radio, moje je bilo samo da beležim njegove rezultate, da bih mogao da dam objektivnu ocenu, a komande je sve vreme on kontrolisao. Zadovoljan sam kako je let protekao - rekao je potpukovnik Grbović.

Foto: Marko Đoković

Naša ekipa u Mi-17

Na naše pitanje da li je tokom leta bila neka rizična situacija, Grbović kaže:

- Samo letenje kao profesija nosi određenu dozu rizika, ali ako se taj rizik pravilno predviđa i kontroliše, onda se ne dolazi u opasne situacije. Kadeti se dugo i temeljno pripremaju za ovakve stvari i moraju sve perfektno da nauče "na zemlji" pre nego što uopšte polete tako da smo rizike sveli na minimum i zato nije bilo nikakvih opasnosti iako smo izvodili sve moguće manevre. Znali smo da postoje ptice i da su u jutarnjim satima aktivne u nivou reke, pa smo se pomerali na drugu stranu, imali smo vetar koji je bio promenljivog pravca, što je malo složenije, ali je meni bilo najvažnije da proverim kadeta kako se ponaša u takvim situacijama. U slučaju da je došlo do nekog vanrednog postupka ili otkaza nečega na helikopteru, ja bih kao vođa vazduhoplova preuzeo komande leta i sleteo ili na aerodrom ili prinudno sleteo na neku bezbednu lokaciju - kaže potpukovnik Grbović.


 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija