• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

15.05.2021

10:56

SVE MOŽE DA SE PODNESE, OSIM NEMOĆI DA SE POMOGNE KAD PACIJENT UMIRE! Ispovest Snežane Rakić, medicinske sestre u kovid-bolnici u Batajnici u novoj epizodi NEVIDLJIVIH HEROJA PANDEMIJE!

Live TV

SVE MOŽE DA SE PODNESE, OSIM NEMOĆI DA SE POMOGNE KAD PACIJENT UMIRE! Ispovest Snežane Rakić, medicinske sestre u kovid-bolnici u Batajnici u novoj epizodi NEVIDLJIVIH HEROJA PANDEMIJE!

Podeli vest

Medicinski tehničari simbol su epidemije koronavirusa u Srbiji! Prvi su uz pacijenta i doktora. Uvek su tu kada zatreba. Kada obuku opremu i uđu u crvenu zonu, zaborave na umor i strah, a o pauzi za ručak i ne razmišljaju. Za osam sati smene imaju jedan cilj - da izleče i uteše sve pacijente koji se bore sa koronom. Među njima je i medicinska sestra Snežana Rakić, koja već pet mesec radi u kovid-bolnici u Batajnici

- Ovde sam od samog početka otvaranja bolnice. Kada uđemo u crvenu zonu, izlaska nema dok traje smena. Delimo terapiju, proveravamo stanje zaraženih, vadimo krv, presvlačimo pacijente, hranimo, tešimo, bodrimo. Moramo biti i medicinari i psiholozi. Jer poseta nema. Oni su ovde sami. Uplašeni i zabrinuti. Imaju samo nas. Tako da mi radimo sve. Ne postoji posao koji medicinska sestra ne uradi u samo jednoj smeni. Ali ne žalimo se. To je naš posao. Mi smo tu zbog pacijenata - započinje svoju priču Snežana i otkriva šta je ono što joj ipak najteže pada:

- To je definitivno rad u opremi. Skafander, vizir, rukavice, maska. Smeta mi, ograničava me u radu. Vruće je, neprijatno. Koliko puta viziri zamagle, a vi morate da stavite braunilu pacijentu. Ili sa rukavicama da napipate venu. Ali i to smo savladali nakon više od godinu dana epidemije. Ipak, ono što nisam savladala i sa čim ne mogu tako lako da se nosim jeste kada izgubimo pacijenta zbog korone. I to za tako kratko vreme. Mi činimo sve što možemo, borimo se do poslednjeg atoma snage. Ali to nekada, nažalost, nije dovoljno. Jednostavno, nekome nema spasa koliko god da pomažemo!

Foto: Informer

 

Imaju samo nas

Pacijenti su u bolnici sami, poseta nema. Uplašeni su i imaju samo nas
Snežana Rakić


Na pitanje odakle joj snage i energije da posle više od godinu dana sa istim žarom radi u kovid-bolnici i zbrinjava teško obolele ova skromna sestra nam priznaje:
- Crpemo energiju jedni od drugih. Međusobno se podržavamo, bodrimo, ponekad i šalimo, smejemo. Kolegijalnost je na visini zadatka. Ali najveći pokretač i satisfakcija jesu kada izlečimo pacijente i kada oni odu svojim porodicama. Kada pobede koronu nakon teške borbe. To je ono što nas tera da idemo do kraja. Zato apelujem na ljude da poštuju mere, da se vakcinišu i da shvate da je ovo ozbiljna bolest. Samo ćemo tako izaći iz svega ovoga i vratiti se normalnom životu!

A kada smo je pitali šta će prvo uraditi kada se crvena zona zatvori, kroz osmeh nam je otkrila:
- Sa koleginicom Natašom idem u Tajland! To je naš plan!

Svake subote "Nevidljivi heroji" na informer.rs

Serijal "Nevidljivi heroji epidemije", posvećen svim radnicima u crvenoj zoni koji se više od godinu dana bore sa opakim virusom i brinu o svakom pacijentu, možete gledati svake subote na TV IN, na portalu informer.rs.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta
Društvo

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta

Slađan Vučković (52), nekadašnji deminer Vojske Savezne republike Jugoslavije, koji je ostao bez obe ruke u razminiravanju Kopaonika, kazao je za naš portal da je pametno što je naređena evakuacija naselja Stevan Sinđelić jer ukoliko se sa gradilišta zaista uklanja Tomahavk, to ubojno sredstvo sadrži ogromnu količinu eksploziva – čak 454 kilograma.

20.04.2024

11:55

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija