• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tvin.rs

12.11.2021

10:00 >> 10:05

OVDE SE NIJE DOLAZILO SAMO PO KOLAČE, DOGAĐALE SU SE JOŠ NEKE SLATKE STVARI! Pogledajte novo izdanje emisije "Beograd - naj od naj"!

printscreen/TVIN

Live TV

OVDE SE NIJE DOLAZILO SAMO PO KOLAČE, DOGAĐALE SU SE JOŠ NEKE SLATKE STVARI! Pogledajte novo izdanje emisije "Beograd - naj od naj"!

Podeli vest

Kadaif, baklave, tulumbe, šampite, krempite... pa onda alva i sitni kolači... a i sladoled na kugle. Dobrodošli u najstariju poslastičarnicu u Beogradu - poslastičarnicu "Pelivan"

Poslastičarnica "Pelivan" je otvorena 1851. godine, a osnivač je bio Mustafa Pelivanović.

- Pelivani su bili rvači, poznati po tome što su se borili samo u gaćama, namazani uljem - kaže  Mussab Al Shukeir, jedan od vlasnika poslatičarnice "Pelivan".

Foto: printscreen/TVIN

Mussab Al Shukeir

Mustafa Pelivanović, pobedio je na jednom od rvačkih takmičenja, pod zastavom Srbije, a kao nagradu je dobio dukate koje je uložio u najslađu priču u Beogradu - poslastičarnicu "Pelivan".

Radnja je vremenom postala sinonim za vrhunsko pecivo, a posebno za sladoled za koji će vam stari Beograđani reći da je - najbolji.

- Moj deda, Azer Pelivanović koji je preuzeo "Pelivan" od svog oca je hteo da dovede sladoled na kugle u Beograd. Godina je isprobavao razne recepte da bi došao do idealnog. Od tada nismo menjali ni recepturu, a ni samu proceduru pravljenja sladoleda - ističe Mussab Al Shukeir.

Foto: printscreen/TVIN

Poslastičarnica Pelivan

Sladoled su pravili noću, kako bi sve bilo sveže i spremno da se otpočne dan. Azer Pelivanović radnicima nije dozvoljavao da ga prevare i potkradaju, pa zaposleni na svojim odelima nisu imali džepove.

- Kada neko dođe u "Pelivan" da radi i kada se dogovore, deda bi mu dao da pojede, recimo 30 baklava, da bi mu baklave presele, ali ne zbog štete koju bi naneo firmi, već da posao ne bi trpeo - ispričao je Mussab Al Shukeir.

Jedna od najpoznatijih poslastičarnica u Beogradu, nekada je snabdevala kraljevski dvor pecivom. "Pelivan" je postala omiljena poslastičarnica mnogih glumaca, političara, pisaca i turista. Nobelovac Ivo Andrić je u svojoj knjizi "Znakovi pored puta" ovu poslastičarnicu opisao kao "nezaobilaznu stanicu" u Beogradu. Bila je toliko posećena da su se pravili veliki redovi ispred radnje, a Bata Stojković bi ispred poslastičarnice zavodio red.  


Poslastičarnica "Pelivan" je svoju čaroliju sačuvala do danas. Na stotine mušterija dnevno poseti "Pelivan" jer su ukus i miris isti kako kao što pamte generacije Beograđana.  

Međutim, "Pelivan" nije poslastičarnica u kojoj se dolazilo samo po kolače. Događale su se tu još neke slatke stvari.

Pogledajte novo izdanje emisije "Beograd - naj od naj": 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija