• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tvin

23.11.2021

10:00

"KNEZ MIHAILO" JE NA KONJU UJAHAO NA POZORNICU, A PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU! Ovo su neispričane priče o Narodnom pozorištu, mestu gde STANUJU SNOVI!

printscreen

Live TV

"KNEZ MIHAILO" JE NA KONJU UJAHAO NA POZORNICU, A PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU! Ovo su neispričane priče o Narodnom pozorištu, mestu gde STANUJU SNOVI!

Podeli vest

Pogledajte mesto gde počinje drama, oslušnite mesto gde nastaje melodija, osetite mesto gde se rađa igra - dobrodošli u Narodno dramsko pozorište

 

- Nikada nije opadalo interesovanje za pozorište, ni u najtežim vremenima - kaže za Informer Dragan Stevović, direktor Muzeja NDP

1868. godine knez Mihailo Obrenović, oduševljen novosadskim glumcima, donosi istorijsku odluku o gradnji  beogradskog teatra. Iako su prvi pokušaji propali, Narodno pozorište u Beogradu je ipak osnovano 1868. godine. Ono je najpre bilo smešteno na privremenoj lokaciji u tadašnjoj Kosmajskoj ulici, u gostionici „Kod engleske kraljice“ gde je 22. novembra ansambl Narodnog pozorišta odigrao svoju prvu predstavu -  "Đurađ Branković“ Karolja Obernjaka.

Foto: printscreen

Godinu dana kasnije, na Trgu republike u zgradi Narodnog pozorišta 30, oktobra 1869. godine odigrana je prva predstava u čast pokojnog kneza Mihaila - "Posmrtna slava kneza Mihaila" koju je za tu priliku napisao Đorđe Maletić. Ova predstava označala je početak ljubavi Beograda i pozorišta, a vrlo brzo Narodno pozorište moglo je da se meri sa svojim evropskim uzorima.

Foto: printscreen

- Na tom prvom izvođenju, glumac koji je igrao kneza Mihaila je likom i stasom podsećao na pokojnog kneza i na pozornici je prošao na pravom konju. Veliki deo publike je bio veoma iznenađen. Do tada nismo imali taj odnos prema scenskom nastupu, što danas čini taj neizostavni deo - priča je Stevović. 

Kada kažemo kafana, mnogi prvo pomisle na piće i provod do zore. Međutim kada kažemo kafana u Narodnom pozorištu, svima je jasno da govorimo o mestu na kom su se ranije mogli sresti mnogi umetnici, o mestu gde su se rađale najbolje ideje i na kojem su su glumci, često, trošili svoje cele honorare. 

Pogledajte priču o Narodonom pozorištu u Beogradu, mestu gde stanuju snovi:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija