• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milena Krstajić / Informer

21.04.2022

20:00

KOMUNISTI MU OVO NIKADA NISU OPROSTILI! Žena ga je prijavila, isteran je iz partije, a on nikada....

Informer

Live TV

KOMUNISTI MU OVO NIKADA NISU OPROSTILI! Žena ga je prijavila, isteran je iz partije, a on nikada....

Podeli vest

Istoriju jednog naroda ne čine samo sećanja na sudbonosne bitke i velike heroje. U našu prošlost utkane su i priče o kojima se malo zna

Novinaru i piscu Momčilu Petroviću su baš one privukle pažnju i zato je rešio da ih podeli sa čitaocima kroz knjigu „Zanimljiva istorija Srba u 147 priča“. U ovoj knjizi pronaćićete neverovatne priče, a jedna od njih govori o poznatom piscu Meši Selimoviću koji se zamerio komunistima zbog ljubavi. 

Čuveni pisac Meša Selimović se nakon školovanja zaposlio kao profesor u gimnaziji, gde je upoznao Desanku Đorđić koja je u istoj toj školi predavala fiskulturu. Iako su se mnogi protivili njihovoj vezi, oni su se venčali 1943. Dve godine kasnije dobili su i ćerku Slobodanku. I baš tada, Meša upoznaje Daroslavu Darku Božić, ćerku divizijskog đenerala bivše jugoslovenske vojske.  

- Meša Selimović se zaljubio u Darku sa kojom je proživeo nekoliko decenija. Zbog nje je ostavio ženu i dete. To je bilo posle rata, baš u vreme strogog komunističkog morala. Meša je bio član Komunističke partije. Komunisti nisu dozviljavali takvo kršenje morala – kaže pisac. 

Meša se preselio kod Darke, a ostavljena Desanka ga je prijavila. U skladu sa tadašnjim shvatanjem morala, formirana je komisija da istraži njegov slučaj. Meša je saslušan, i na kraju 1947. godine isključen iz Komunističke partije. 

- Zbog takvog ponašanja je trpeo partijske kazne, ali je uprkos svemu ostao uz Darku. Na kraju se ispostavilo da je ona bila njegova velika ljubav i od velike pomoći u stvaralaštvu – kaže Momčilo. 

Sa novom ženom prelazi na rad u Sarajevo. Tamo dobijaju dve ćerke – Mašu i Jasenku. Međutim, u Beograd se svi vraćaju 1973. godine. Meša je pisao noću, a Darka je uvek bila kraj njega u sobi, budna, heklala je ili čitala. Po završetku poglavlja čitao bi joj tek ispisane redove. Njoj je posvetio svoj najpoznatiji roman "Derviš i smrt". 

Možda će vas ova priča podstaći na razmišljanje – šta biste to mogli da uradite zbog ljubavi. A dok smišljate, ne bi bilo loše da pročitate i ostale priče iz ove knjige, jer će vas neke sigurno ostaviti bez teksta, a neke čak i nasmejati do suza. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NIKOLALONDONKRAJINA

pre 1 godinu

..komunisticka partija nije odobravala takav nemoral ...(napustiti zenu i djete) Danas bi sve postorije stranaka zvrljile skoro prazno kada bi se tako ponasale prema svojim clanovima .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija