• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Matijašević

19.06.2022

10:00

STRAVIČNI PODACI ZA SRBIJU! POSLEDICE MOGU BITI FATALNE! Skoro polovina obolelih od ove belesti su mlađe devojke!

printscreen

Live TV

STRAVIČNI PODACI ZA SRBIJU! POSLEDICE MOGU BITI FATALNE! Skoro polovina obolelih od ove belesti su mlađe devojke!

Podeli vest

U Srbiji od melanoma godišnje oboli oko 625 ljudi, a bitku sa bolešću izgubi njih oko 250! Stravični podaci pokazuju da su skoro polovina pacijenata mlađe devojke koje se izlažu štetnim UV zracima u solarijumima! Ukoliko se ne otkrije na vreme, upozoravaju lekari, posledice mogu biti fatalne

Dermatolog iz gradskog Zavoda za kožne i venerične bolesti dr Lana Ćirković upozorava da je melanom jedan od najzloćudnijih tumora i da posledice mogu biti fatalne.

- Metastaze i razvijanje teških bolesti jesu najveće posledice, jer nažalost, melanom može dovesti i do smrtnog ishoda. Zaista se radi o najozbiljnijem tumoru kožu. Najčešći uzrok, pored genetske predispozicije, jeste prekomerno sunčanje u ranoj mladosti, bilo da se izlažete suncu ili UV lampama u solarijumu. Zato apelujemo na sve, pogotovo na mlade devojke ispod 30 godina, da koriste zaštitne faktore, da na sunce ne izlaze od 10 do 17 sati i da zaborave na solarijum. Tu naviku moraju da iskorene! - naglašava dr Ćirković.

Sa njom je saglasna i kozmetolog Dragana Višnjić. Pored osnovnih simptoma melanoma na koži, ona upozorava i na promenu ispod noktiju.

- Osim mladeža, fleka i drugih promena na koži, jedan od pokazatelja ovog karcinoma može biti i ispod nokta, u vidu crne linije. Zato pedikiri i manikiri, takođe, moraju da obrate pažnju na te pojave i da svoje klijente upute kod dermatologa ukoliko primete nešto sumnjivo - napominje Višnjićeva i apeluje da se u ovim letnjim danima čuvamo sunca, da se ne izlažemo UV zračenju i da koristimo zaštitne faktore.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija