• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

29.06.2022

10:00

IMA POSLA KO HOĆE DA RADI! Od starog umetničkog zanata razvila unosan posao! Na radionicama sve više muškaraca!

printscreen

Live TV

IMA POSLA KO HOĆE DA RADI! Od starog umetničkog zanata razvila unosan posao! Na radionicama sve više muškaraca!

Podeli vest

Marina je oživela tradiciju vezenja, uspela da od hobija naporavi posao, a sada tome podučava druge


Marina Čabrilo (30) iz Zrenjanina, po struci sociološkinja, naučila je da veze uz tetku i majku rano. Prema njenim rečima, bila je devojčica kada je savladala klasični vez po broju uboda. Stasavajući, izgubila je interesovanje za ovaj stari zanat i ni sanjala nije da će joj vez u budućnosti postati primarno zanimanje.


- Trenutak kada sam odlučila da se profesionalno posvetim vezu, bilo je pregorevanje na kancelarijskom poslu. U isto vreme upoznala sam se sa tehnikom modernog veza koji nudu beskrajno mogućnosti za razliku od klasičnog. Najpre sam vezla torbe koje je pravila mama, a onda odlučila da pokrenem svoj posao - seća se Marina.

Foto: printscreen

Bez Vez


Bilo na odeći, torbama, bilo kao slika ili umetničko delo, vez postaje sve popularniji. Za rad su vam potrebni platno ili neka druga podloga, konac, đerđef - okvir pomoću kog se zateže platno, igla, makaze i mnogo strpljenja. Za izradu jednog komada potrebno od nekoliko dana, u zavisnosti od toga šta se pravi, objašnjava Marina.

- Jedna od stvari, kojoj me je vez naučio, jeste strpljenje. Sam proces učenja iziskuje vreme kao i proces stvaranja dela. Svaki posao sa sobom nosi prednosti i mane pa tako i ovaj. Sve je stvar samodiscipline koja se uči u nedogled. Sa druge stane, imam slobodu, radim ono što volim i mislim da je to ono pravo. Nakon dugogodišnjeg diskreditovanja ovog tradicionalnog umeća, mislim da se otvorio prostor za nas koji se bavimo vezom i pravo je vreme da ga iskoristimo - ističe vezilja.

Foto: printscreen

Marina Čabrilo


Marina poručuje onima, koji bi na kranu njenim stopama, da ako odluče da izađu na tržište, ne potcenju svoj rad. Vrednost i interesovanje za domaće radinosti raste kako u svetu tako i kod nas. Zbog toga se Marina, osim u ulozi vezilje, prolašla u poslu edukatora. Osnovala je "vez komunu" i u Kulturnom centru "Dorćol"  početkom narednog meseca organizovaće radionice namenjene onima koji bi da savladaju tehniku modernog veza. 


Ranije je organizovala jednodnevne i dvodnevne radionice, ali su stari polaznici pokazali interesovanje da nauče nešto novo i uđu dublje u sam stvaralački proces. Sa druge strane, primetila je da ljudi često govore kako nisu kreativni i ne mogu da sami stvore svoj dizajn.

Foto: printscreen

Bez Vez

- E, ova radionica biće namenjena baš tome. Puku tehniku može da svlada svako, ali razviti kreativnost - za to je već potrebno nešto više i na tome ćemo raditi - objašnjava Marina.


Deca savladavaju tehniku veza brže nego odrasli, a Marinin najmlađi polaznik imao je samo 6 godina. Ovaj stari umetnički zanat odličan je za razvijanje fine motorike i kreativnosti kod mališana. Isto tako ima meditativno dejstvo kod odraslih. 

- Planiram da nastavim da radim kao edukator, prija mi da prenosim znanje i razmena energije i ideja na radionicama, ali veza se nikada neću odreći. On je deo moje svakodnevne rutine i ne bih mogla da zamislim dan bez toga da nešto izvezem - kaže mlada žena. 

Foto: printscreen

Bez vez


I dok su brojni stari umetnički zanati davno zaboravljeni, tradicija veza opstaje i razvija se.

- Dok vezete, morate svim srcem da to radite, svaki motiv je drugačiji, a svaki rad unikat i to je ono što mu daje vrednost - navodi za kraj mlada vezilja. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija