IMA POSLA KO HOĆE DA RADI! Mladen napustio posao u korporaciji, vratio se iz Italije u rodni grad i postao sladoledžija!

Informer.rs

09:00 Emisije 4

M. Tonić Stojić | 06. 07. 2022.

IMA POSLA KO HOĆE DA RADI! Mladen napustio posao u korporaciji, vratio se iz Italije u rodni grad i postao sladoledžija!

Beograđani sve češće stavljaju kvalitet isped kvantiteta! Pre će se odlučiti da pojedu jednu porciju kvalitetnog sladoleda nego što će kupiti kilogram industrijskog!


Bio voćni, mlečni, na štapicu, ili u kornetu - jedno je sigurno - sladoledu niko ne može odoleti. Mnogima od nas on je omiljena letnja poslastica, a kada recept dolazi pravo iz svetske prestonice sladoleda, Italije, dileme nema da ćete uživati u ukusu. 

Nakon niza godina provedenih u Milanu, gde je studirao, a potpom radio u nemačkoj korporaciji, Mladen Stojsavljević (33) iz Beograda odlučio je da postane majstor sladeladarskog zanta. Vratio se u rodni grad i otvorio sopstvenu sladoledžinicu. Četiri godine kasnije, sa sigurnošću može da kaže da je napravio najbolju odluku u životu.

Informer.rs

Bubamara gelato

- Ja sam krenuo od onog što ne želim. Imao sam opciju da pređem u "Fiat" u Torino, da radim isti posao. Verovatno bi mi bilo zanimljivo prvih 6 meseci zbog novog okruženja i ljudi, ali nakog toga vratio bih se na istu tačku odakle sam krenuo i bilo bi mi dosadno. Kackice su se složile, otvorila se priča da se vratim u Beograd što sam i želeo. Zapravo, sa svojim prvim šefom iz korporacije u kojoj sam radio, otvorio sam ovu sladoledžinicu. Ideja je bila da donesem pravi italijanski sladoled u Beograd - priča Mladen. 

Mladen se odlučio za italijanski koncept ograničene ponude. U njegovoj radnji možete probati samo 16 različitih ukusa sladoleda, popiti kafu ili pojesti čuveni kolač tiramisu. Naučio sam od Italijana da, ukoliko želite da budete majstor svog zanata, morate da se fokusirate na jedan do dva proizvoda koje ćete dovesti do savršenstva - tvrdi Stojsavljević.

Informer.rs

Bubamara gelato

- Priča za tiramisu je malo drugačija. Ja sam išao da učim kako se pravi sladoled u jedno malo mesto blizu Salerna kod porodice koja već 40 godina drži poslastičarnicu. Dok me je glava "kuće", Marco, učio da pravim sladoled, njegova žena, poslastičarka, me naučila da pravim tiramisu - objašnjava on. 

Ono što mladom sladoledžiji ide u prilog jeste činjenica da se svest ljudi menja i da Beograđani sve česće stavljaju kvalitet pre kvantiteta pa će se pre odlučiti da pojedu jednu porciju kvalitetnog sladoleda nego što će kupiti kilogram industrijskog.

- Jedan od glavih strahova bio je taj da li će ljudi prepoznati kvalitet koji nudimo. Mi ne prodajemo na kugle i to je bilo jedno od pitanja - kako objasniti ljudima da je reč o ukusima koji se prodaju "na špatulu" i na porcije. Što se ukusa tiče, po ovim tropskim vrućinama najviše se prodaje limunana, mango i ostali voćni ukusi. Jedan od boljih ukusa nam je lešnik, čokolada i pistać - nabraja sladoledžija.

S obzirom da je izabrao posao koji je sezonski, zanimalo nas je da li sladoledžija u zimskom periodu odmara ili se priprema za sledeću godinu. 

Informer.rs

Mladen Stojsavljević

- Nismo još uvek došli do toga da možemo šest meseci da radimo - šest da odmaramo, ali to je krajnji cilj. Ima posla i u zimskom periodu. Baš zbog toga imamo alternativu u vidu tiramisua. Da je zimski period težak, jeste i direktno zavisi od toga koliko radite u letnjem - ističe Mladen.

Jedan od izazova predstavljao je period korona virusa, koji je nastupio nedugo pošto je Mladen pokrenuo proizvodnju. Prema njegovim rečima, tada je mesecima potpuno sam dostavljao sladolede na biciklu i uspeo da izgura uz dobru organizaciju.

Ljudima koji bi da krenu njegovim stopama, pokrenu posao i izađu na tržište poručuje da su upravo organizacija i plan od ključnog značaja.

- Ja bih im rekao da naprave plan, da sagledaju sve delove tog plana i da krenu polako u to. Svaki početak je težak. Mnogo vremena, novca, strpljenja, živaca ćeš istrošiti dok ne dođeš do toga što želiš. Mnogo stresa i izgubljenog novca na neznanje, ali tako se stiče znanje, zapravo. Neuspeh za nauspehom je ključ do uspeha - kaže Stojsavljević.

Osim znanja, posvećenost, ljubav, neodustajanje recept su za savršeni ukus sladoleda koji pravi Mladen. Možda niste u prilici da odete do Italije i probate "đelato", ali zato on čeka vas u samom centru prestonice. 



Pera

06.07.2022. 07:27

naslov bi trebao da bude: imam para pa mogu da radim .. a platu niko da pomene .. rad je bitan .. oslobadja .. jel?



Ljubitelj sladoleda

06.07.2022. 10:06

Mladen Bubamara je definitivno najbolji sladoled u gradu, jedini koji moze da mu parira je Tio Gelato iz Zemuna.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.