• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

18.08.2022

16:00

NAJVEĆA OPASNOST VREBA U PLIĆAKU! Beogradski čuvari plaža otkrivaju kako da  izbegnete utapanje  i ko je najčešće u opasnosti!

Informer

Live TV

NAJVEĆA OPASNOST VREBA U PLIĆAKU! Beogradski čuvari plaža otkrivaju kako da izbegnete utapanje i ko je najčešće u opasnosti!

Podeli vest

Oni su odvažni, hrabri, spremni za akciju u svakom trenutku. Nevidljivi do trentuka kada je nečiji život u opasnosti.

 

U letnjoj sezoni na oko desetak javnih bazena i nekoliko gradskih plaža, brinu o bezbednosti Beograđana i posetioca prestonice, koji tu svakodnevno dolaze da pronađu spas od tropskih temperatura. Oni su spasioci.

Koordinator spasilačke službe Ade Ciganlije, Jovan Laušević, kaže kako je osim fizičke, potrebna i adekvatna psihička sprema za obavljanje ovog odgovornog posla.  

- Davljenici su svih uzrasta. Sa malom decom roditelji obično prave grešku u plićaku, a onda dete izgubi tlo pod nogama i povuče ga dubina. Pokušava da dotakne dno, a zapravo ide sve dublje i dublje. To neki roditelji prepoznači, ali najčešće ne. Sa odraslima imamo slučajeve preplivavanja Save. Mnogi preplivaju na jednu obalu, ali u povratku izgube snagu. Tu mi stupamo na dužnost. Ovo je velika vodena površina. Morate da pratite od trenutka, kada neko ulazi u vodu, prepoznate kakav je plivač - da li je sposoban da ide dalje od bova. Preko radio veza pratimo plivače i ukoliko procenimo da mu je ugrožena bezbednost, šaljemo spasioce da ga vrate - objašnjava Laušević. 

Foto: Informer

Ada Ciganlija

Spasilačke kule raspoređene su na svakih 20 do 60 metara, a udarnim danima vikenda dežura više od 60 spasilaca. Određeni broj njih zadužen je za osmatranje sa vode, odnosno sa skutera. Pitali smo Jovana, koji ovaj posao obavlja punih 20 godina, šta su prednosti, a šta mane zanimanja. 

- Prednosti posla su brojne. Boravimo u prirodi, u konataktu smo sa vodom i ljudima. Međutim, ima i mnogo mana. Sunce iscrpljuje, provodi se po 12 sati na poziciji gde treba imati veliku koncentraciju i odoleti izazovima. Nekad je prevelika gužva i na bazenima i na Adi. Neretko se dešava da spasioci dobiju sunčanicu pa moramo ih menjamo. Rizičan je posao, ali je i zabavan. Na sreću, u mojoj karijeri nije bilo tragičnih slučajeva, ali moram da priznam da je nekada teško urazumiti ljude da u pojedinim situacijama ne ulaze u vodu, naročito na otvorenim površinama. Spasilac najbolje poznaje vodenu površinu - kaže Jovan. 

Foto: Informer

Ada Ciganlija

Spasioci rade u timu, često im u pomoć priskaču ekipe hitne pomoći, a najveća satisfakcija je uspešno završena intervencija i spašen ljudski život. 

- Kada spašavamo decu, tada je adrenalin poseban. Roditelji od uzbuđenja zaborave da nam se jave pa se vrate posle dva - tri dana. To je ono što vas ispuni, ipak - najuspešniji je dan onaj koji protekne bez intervencije - ističe Jovan. 

One, koju su spremni da svoj život rizikuju spašavajući druge, bez svake sumnje možemo nazvati herojima. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija