• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

01.09.2022

16:00

OVAJ POSAO SPADA U PET NAJRIZIČNIJIH NA SVETU! Svakim izlaskom na intervenciju ugrožen im je život, ipak za sebe ne kažu da su heroji!

Printscreen

Live TV

OVAJ POSAO SPADA U PET NAJRIZIČNIJIH NA SVETU! Svakim izlaskom na intervenciju ugrožen im je život, ipak za sebe ne kažu da su heroji!

Podeli vest

Požari, saobraćajni udesi, poplave, zamljotresi, borba za živote ljudi, ali i njihovu imovinu - u nekim od najgorih scenarija, koje život priredi, glavni akteri su oni: vatrogasci - spacioci

Često čujemo kako idu tamo odakle svi beže. Vođa vatrogasno-spasilačke grupe Dušan Baroj punih 17 godina obavlja ovaj težak, ali human i lep posao. 

- Da bi neko bio dobar vatrogasac, pre svega je potrebno da koristi mozak 100 posto svih 24 sata ako je potrebno. Hrabrost je možda i izvikana u ovom poslu. Ona svakako mora da postoji, ali ne u smislu da se uludo ulazi negde gde ne bi trebalo da se ulazi. Pre svega da budete dovoljno spremni fizički da vidite svašta, da kroz ruke "proturite" svašta i da uradite stvari koje niste ni sanjali da ćete ikad u životu da uradite - tvrdi Dušan. 

Foto: informer.rs

Dušan Baroj

- Kako je biti žena vatrogasac? Meni je super. Volim ovaj posao i ništa mi ne pada teško - uz osmeh priča Jovana Jovičić, zaposlena u Vatrogasno-spasilačkoj brigadi Beograd.

Iako je kao dete mnogo vremena provodila sa ocem u vatrogasnoj stanici, Jovana Jovičić(26) ni pomišljala nije da će jednog dana krenuti njegovim stopama. Ona je zaposlena u komandno - operativnom centru na prijemu dojava i slanju vozila. Neretko sa kolegama izlazi na teren. Za svoj posao kaže da je stresan, ali da je osećaj nakon uspešno završene operacije  nezamenljiv, a veza sa ljudima kojima su pomogli neraskidiva.

Foto: Printscreen

- Ja ne učestvujem u gašenju požara kao moje kolege već sam veza izmađu komandnog centra u stanici i kolega koji su na terenu. Šaljem informacije i fotografije sa lica mesta - nabraja Jovana. 


- Ne možete da poredite osećaj kada nečiji život spasite direktno. Samo pogled koji vam uputi ta osoba, ne treba da kaže hvala, je nešto što vas podigne toliko da shvatite da je taj jedan trenutak naplatio sve nedaće i muke kroz koje ste prošli -  iskren je Baroj.

Neke intervenicije izdvajaju se od drugih i ostaju urezane u sećanje celog života. 

Foto: Printscreen

 

- Meni je najteže pala intervencija kada se turistički autosus prevrnuo na autoputu. Dobili smo dojavu da je u pitanju autobus koji se vraćao iz Soluna sa dečije ekskurzije. U kamionu, koji nas je vozio na mesto nesreće, do Bubanj potoka niko reč nije progovorio,a to se inače nikad ne dešava. Svi smo bili očevi male dece. Najveće olakšanje osetili smo kada smo videli da u autobusu nije bilo samo dece. Prizor je bio stravičan, deca raštrkana po livadi, izmaglica. Taj prizor ću pamtiti celog života. U toj neseči život je izgubila jedna mlada ženska osoba -  seća se Baroj. 

Jovani je najteže pala intervencija u Visokog Stevana kada je u požaru u stanu stradala jedna devojčica. Uprkos svim naporima vatrogasne ekipe, ona je preminula od posledica požara.

Foto: Printscreen

 

Posao vatrogasca spada u 5 najrizičnijih na svetu. Njihovi životi ugroženi su izlaskom na svaku intervenciju, jer nijedna nije bezopasna. Ipak, sebe ne doživljavaju kao heroje i ističu kako obavljvaju ono za šta su obučeni najbolje što umeju. Nažalost Baroj kaže kako je svest o važnosti i humanosti ovog posla poprilično zapostavljena i zaboravljena. Do trenutka kada nam jedino oni mogu pomoći. 

- Svako treba da radi svoj posao. Ja sam ovo odabrao da radim, moje kolege takođe i mi smo ponosni na to, ali sebe ne smatramo herojima jer je to nama svakodnevni posao - kaže Baroj.

Vatrogasci jesu istinski heroji, spremi da u svakom trenutku rizikuju sopstvene živote ne bi li zaštiti druge, i mi im odajemo maksimalnu počast i kažemo hvala.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija