• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.10.2021

16:53

OVO JE NAŠA UMETNICA POKLONILA PRVOM ČOVEKU RUSIJE! Evo kako joj se on zahvalio!

Informer

Live TV

OVO JE NAŠA UMETNICA POKLONILA PRVOM ČOVEKU RUSIJE! Evo kako joj se on zahvalio!

Podeli vest

Srpska slikarka Ljubinka Šiba Fimić jedina je naša umetnica čije slike poseduje predsednik Rusije Vladimir Putin

Ljubinka je prvog čoveka Rusije prikazala sa Biblijom u ruci simbolično ukazujući na njegovu povezanost sa pravoslavljem, duhovnim izvorištem srpskog naroda. Slika sa Putinom i jabukom metaforički upućuje na snagu i uspeh njegovih nauma, uključujući i razumevanje i pomoć tvrdokornom balkanskom narodu, dok kocka u njegovim rukama sa magijskim brojevima sedam i devet više je od simbolike, više od stava da je ovozemaljski život često samo kockanje.

-Prikazala sam ga vidljivo, veoma jasno. Njegove slike govore o nameri i aktivnosti koje treba tek da dođu, jer sam ih radila pre 15 godina. Kada sam ih radila, nisam znala da Putin obožava konje, ljubimce, da ima pse. Delujeneverovatno, ali kada kosmos napravi proračun, tako bude. Meni se to nekoliko puta dešavalo- kaže umetnica.

Foto: Informer

Ljubinka Biba Fimić

 Slike su bile izložene 2007./2008. godine u Ruskom domu u Beogradu. Ruski ambasadori su bili prijatno iznenađeni njenim stvaralaštvom, što je i dovelo do toga da naša slikarka iz zahvalnosti sva svoja dela pokloni predsedniku Rusije.

-Bila je prelepa izložba. Otvorio ju je, sada već pokojni akademik Jovan Deretić. Rusi su bili zadivljeni, ali i narod koji je video tu izložbu. Ponosila sam se na taj kosmički impuls, ne na sebe. Rešila sam da to poklonim ambasadi Rusije. Zamolila sam ih da taj materijal dostave Putinu. Složili su se sa time, pa je sve lepo spakovano i stiglo je do predsednika Rusije. Dobila sam jednu zahvalnicu sa mnogo lepih želja – kaže Šiba.

Foto: Informer

Ljubinka Biba Fimić

Za ovu umetnicu se Putin pojavljuje kao značajan simbol svetlosti, preobražen u ljudski lik i energiju, uz duboko osećanje da može da zaustavi pad u ljudski ambis, i povrati ljudsko dostojanstvo i istinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija