• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DEJANA KLJAJIĆ

31.12.2022

15:00

NAJVAŽNIJI ZADACI U NOVOJ GODINI: Mir, ekonomija, energetika! Biće nam potrebna sreća, ali i još veći rad, još više energije i entuzijazma!

Informer

Live TV

NAJVAŽNIJI ZADACI U NOVOJ GODINI: Mir, ekonomija, energetika! Biće nam potrebna sreća, ali i još veći rad, još više energije i entuzijazma!

Podeli vest

Posle svega što je Kurti uradio, mi danas samo zahvaljujući predsedniku Vučiću imamo mir. Postigli smo rekordne rezultate u 2022, imamo više od četiri milijarde evra stranih investicija, ali u 2023. biće teže. Potrebno nam je još više rada, posvećenosti i još više vere u našu zemlju, kaže gost novogodišnje "Replike", predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić


Predsednica Vlade Ana Brnabić kaže da će Srbija i u 2023. godini voditi nezavisnu, neutralnu i suverenu politiku u najboljem mogućem interesu države i naroda. U uslovima neobjavljenog trećeg svetskog rata, u trenutku dok se i najveće evropske ekonomije suočavaju sa recesijom, rekordnom inflacijom i brojnim problemima, Srbija godinu završava sa najviše direktnih, stranih investicija, sa najvećom prosečnom platom i najmanjom stopom nezaposlenosti u modernoj istoriji, sa najviše infrastrukturnih projekata koji se i rade i grade - od autoputeva i brzih saobraćajnica, preko brzih pruga do metroa i novih bolnica...

Hoćemo li i 2023. nastaviti da ređamo državne, ekonomske pobede? To, kaže premijerka, u ovom trenutku najviše zavisi od razrešenja krize na Kosovu i Metohiji.

- Prioritet politike predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije jeste zaštita Srba na Kosmetu. Kada su u pitanju životi ljudi, tu ne sme i ne može biti nikakvih kompromisa... Sve što je Kurti uradio u 2022. godini pokazuje njegovu strašnu bahatost, bezobzirnost i nepoštovanje osnovnih ljudskih prava Srba, ali i drugih nealbanaca na KiM. Godina je, da vas podsetim, počela tako što je on zabranio pravo glasa Srbima, a završava se kidnapovanjem nevinih Srba i zabranom ulaska patrijarhu Porfiriju, što je nečuveni skandal i strašan bezobrazluk... Posle svega što je Kurti uradio, mi danas samo zahvaljujući predsedniku Vučiću imamo mir. On je našao u sebi dovoljno snage da na sve provokacije i jednostrane poteze, na sva kršenja svih sporazuma od Briselskog do Vašingtonskog, odgovori na najpametniji mogući način kako bi sačuvao mir, Srbe na Kosovu i istovremeno međunarodnoj zajednici poslao poruku da imamo jasne crvene linije. Čuvaćemo mir, skoro po svaku cenu. Skoro. Pregovaraćemo, razgovaraćemo, tražićemo kompromis, ali nikada više neće biti pogroma i 'Oluje'.

* Imamo li mi danas iskrenih saveznika na Zapadu?

- U našim rukama su argumenti, na našoj strani je međunarodno pravo... Mi smo došli do toga da danas gotovo svi na Zapadu kažu kako Briselski sporazum mora biti implementiran, kako ZSO mora da se formira. I mi čekamo sada da to vidimo. Očekujemo da se već u prvim danima 2023. pređe sa reči na dela.

Foto: Zoran Sinko

* Može li se uopšte više verovati EU kada oni sami ne poštuju i ne sprovode ono što su potpisali i garantovali?

- Saradnja i pregovori sa EU jesu najbolji mogući put za Srbiju. U najboljem interesu našeg naroda i naše zemlje jeste evropski put. Koliko god taj put bio težak, koliko god nam smetalo licemerje i dupli standardi i koliko god teško bilo razgovarati o vladavini prava, a da sa strane EU ne postoji vladavina prava u smislu poštovanja Briselskog sporazuma, mi ne smemo odustajati od pregovora i diplomatije... Ekonomski gledano, skoro 70 posto naše trgovinske razmene je sa zemljama članicama Unije. Gotovo 70 posto stranih direktnih investicija dolazi iz EU. Evropski put obezbeđuje takođe da vi sprovodite neke reforme koje su važne za naš narod. Reforme u oblasti vladavine prava, pravosuđa, državne uprave, transparentnosti, borbe protiv kriminala, borbe protiv korupcije, sve te stvari jesu u interesu našeg naroda i prave od Srbije jednu moderniju i svakako jednu jaču zemlju...

Nova godina sa sinom Igorom

Foto: Igor Marinković

* Kako provodite novogodišnje i božićne praznike?

- Sa porodicom, nadam se. Nadam se da će biti mirno i da ću biti u mogućnosti da napravim predah i da provedem neko vreme sa najužom porodicom, sa kojom ne provodim ni približno dovoljno vremena. Zaista mi je potrebno samo malo mira i predaha, zato što je teška godina pred nama i nekada vam je potrebno da napunite baterije, da se resetujete malo, pogledate šta su stvari koje ste uradili i šta je ono što biste voleli da uradite i da nađete još dovoljno snage i energije da sa najvećim elanom nastavite taj rad.

* Da li imate neku tradiciju u obeležavanju Nove godine i Božića?

- Uglavnom sam sa porodicom i sa prijateljima. Ništa preterano. Milica kiti jelku. Ona ima tu euforiju zbog Nove godine. Ja nemam nikakav naročit odnos. Možda nemam vremena i energije da se bavim time, ali mi je lepo što u kući imamo jelku. Igor se tome raduje. Uvek je tu najbliža porodica, prijatelji, tako da je lepa atmosfera.

* Da li su spremni paketići za Milicu i Igora?

- Jesu, već neko vreme.

* Koliko nam rat u Ukrajini određuje sudbinu? Šta je vaša procena, kada će se i kako završiti?

- Kao što je rekao Kisindžer, u ratovima velikih sila nema pravih pobednika... Ne mislim da će se rat u Ukrajini završiti brzo. Mislim da će to biti jedan od najvećih izazova u 2023. godini, ne samo za nas nego za čitav svet, a svakako za evropski kontinent. Energetska kriza će, svakako, biti još gora, sledeća zima biće još teža i izazovnija i mi smo već počeli da se pripremamo i za tu narednu zimu, ali sve što utiče na usporavanje evropske ekonomije utiče i na nas... Uspeli smo da postignemo rekordne rezultate u 2022. godini po privlačenju stranih direktnih investicija, da pređemo četiri milijarde evra, to su neverovatni uspesi. Ali biće sve teže. Nadu mi daje to što Srbija ima izgrađen ozbiljan kredibilitet kao stabilna i predvidiva investiciona destinacija. Mnogo nam u tome pomažu japanske i, naravno, nemačke investicije.

Foto: Zoran Sinko

* Koji je najveći uspeh vaše Vlade u protekloj godini?

- Ima ih dosta. Rekla bih da je najveće dostignuće svih nas na čelu sa Aleksandrom Vučićem to što smo sačuvali mir. Aljbin Kurti je tokom skoro čitave 2022. godine, svaki dan, svake nedelje radio na destabilizaciji, na provokacijama. I to što smo uspeli da sačuvamo mir i da ne odgovorimo na te provokacije, što je bila jedina Kurtijeva želja, jeste svakako najveće dostignuće. Da je bio bilo ko drugi na Vučićevom mestu, ili bismo već imali rat ili bismo imali priznanje lažne države Kosovo... Pored očuvanja mira, svakako treba spomenuti ekonomske uspehe, a posebno sam ponosna na kontinuirani rast plata i penzija, bez obzira na sve ekonomske nedaće.

* A šta je najveća greška vaše Vlade?

- Kad stalno gasite požare, onda napredujete nešto sporije nego što biste realno mogli da napredujete. Trudim se da iz svake greške, a ima ih, naravno, izvučem neku lekciju, da naučim nešto i da nastavim dalje, još jače. Ovo je bila užasno teška godina, svaki dan je bila neka borba.

Foto: Zoran Sinko

* Šta očekujete u 2023. godini, šta će biti najveći izazov?

- Ekonomija, energetika i stabilnost. Ekonomija zbog posledica rata u Ukrajini. Energetika zato što će kriza biti još gora, dublja i zato što će sledeća zima biti teža od ove. Mi se za to već pripremamo. Imamo ozbiljne planove i radimo na dodatnom podizanju sigurnosti i bezbednosti našeg energetskog sistema. Do sledeće zime već ćemo imati i potpuno novi kapacitet - 350 megavata nove termoelektrane i to je prvi veliki energetski projekat koji je Srbija dobila u poslednjih 35 godina... Konačno, stabilnost je veoma važna, možda i presudna. Pitanje je šta će se dalje dešavati, pre svega na KiM, i do koje mere će Evropa, SAD, Kvinta kao takva, puštati Kurtija da nipodaštava i gazi sva ljudska prava Srba.

* Dakle, trebaće nam mnogo sreće?

- Potrebna nam je sreća, ali i još veći rad, još više više energije i entuzijazma, koji je ponekad teško naći u ovakvim okolnostima. Ipak, svaki uspeh naše zemlje i naroda, svaka nova investicija daju nam novu energiju i entuzijazam. Potrebno nam je još više rada, posvećenosti i još više vere u našu zemlju. Znamo da možemo još više. A sreća nije naodmet. Mogla bi da nas posluži još više u 2023. godini.

Od digitalizacije svi imamo velike koristi

Foto: Zoran Sinko

* Često govorite da je digitalizacija jedna od najvažnijih stvari. Mnogi vas ne razumeju.

- Mi smo od 2017. uveli programiranje kao obavezan predmet u osnovne škole, uložili smo više od 200 miliona evra u infrastrukturu, u izgradnju naučno-tehnoloških parkova, startap centara širom Srbije, uveli smo poreske olakšice za investiranje u IT, za otvaranje starap inovacionih kompanija i krenuli u brzu transformaciju naše ekonomije, našeg obrazovnog sistema, u digitalizaciju naše javne uprave, uveli smo i još uvodimo elektronsku upravu da bismo bili efikasniji, transparentniji i da bismo zaista bili na usluzi našim građanima 24 časa... Rezultati su neverovatni. Nama je sada sektor informacionih i komunikacionih tehnologija daleko najbrže rastući sektor ekonomije, daleko najveći neto izvozni sektor. U 2021. godini svako drugo novo radno mesto stvoreno je u IT sektoru. Tu su, takođe, i značajno veće plate. Prosečne plate u toj oblasti idu od 1.600 evra neto, pa do više od četiri hiljade evra. To podiže nivo prosečnih plata u Srbiji, a takođe znači i da su poreska izdvajanja od tih plata daleko veća, brže se puni PIO fond i onda imamo i veće penzije.

* Koliko izvozimo IT usluga iz Srbije?

- Izvoz IT sektora 2022. godine biće oko 2,7 milijardi evra, što je sedam puta više u odnosu na 2012. godinu. Pre deset godina je to bilo samo 375 miliona evra i tada smo mislili da smo jaki. Sada već postajemo evropska digitalna supersila. A da bismo tako nastavili trebaju nam mir i stabilnost.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija